Bezpečnost potravin

Probiotika a proteiny mohou zabránit rozvoji listerie

Vydáno: 19. 6. 2012
Autor: Markéta Houdková

Modifikovaná probiotika jako pomoc při prevenci alimentárních onemocněních způsobených bakterií Listeria monocytogenes.

Listeria monocytogenes je bakterie způsobující závažné infekce (listeriózy) a představuje tak zdravotní riziko  především pro těhotné ženy, novorozence a starší jedince. V podstatě jde o intracelulární patogen ohrožující hostitele se sníženou imunitou. V trávicím traktu přechází přes střevní epitel do krevního oběhu. Hlavní způsob jejího přenosu je prostřednictvím kontaminovaných potravin, novorozenci bývají infikování přes matku. Jelikož využití tradičního očkování při léčbě není ekonomické a stále rostou obavy z rezistence vůči antibiotikům, je potřeba najít nový a efektivní způsob k prevenci listeriózy. K tomuto účelu se nabízí geneticky modifikované probiotické bakterie. 

Samotná probiotika nedokážou snižovat množství listerií, proto vědci přidali k probiotickým bakteriím Lactobacillus paracasei protein, který přilne k listerii (Listeria adhesion protein = LAP). Tento protein by normálně umožnil bakteriím přejít přes střevní buňky do krevního oběhu, ale v kombinaci s L. paracasei je tato cesta zablokována.

Výsledky ukázaly, že přídavek proteinu může pozměnit L. paracasei tak, aby byl schopný interakce s receptorem hostitelské buňky, čímž blokuje přilnavost listerie na stěnu střevního epitelu a snižuje počet buněk přesouvajících se do krve o 46%. Vědci zdůraznili, že to představuje pokles počtu bakterií, které mohou způsobit infekci a následnou poruchu imunitního systému. A dokonce uvádí, že další výzkum by mohl v budoucnu vést k vývoji pilulky nebo probiotického nápoje k minimalizaci rizika infekce listerií.

Celý článek:

Normal
0

21

false
false
false

CS
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:“Normální tabulka“;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:““;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:“Calibri“,“sans-serif“;
mso-bidi-font-family:“Times New Roman“;}

PLoS One

Normal
0

21

false
false
false

CS
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:“Normální tabulka“;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:““;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:“Calibri“,“sans-serif“;
mso-bidi-font-family:“Times New Roman“;}

Normal
0

21

false
false
false

CS
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:“Normální tabulka“;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:““;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:“Calibri“,“sans-serif“;
mso-bidi-font-family:“Times New Roman“;}

Probiotic and protein reduce Listeria
Food Technology, 2012, č. 4, s. 14


Související informace
:

A-Z slovník:  Listeria monocytogenes
                    Listerióza

Normal
0

21

false
false
false

CS
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:“Normální tabulka“;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:““;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:“Calibri“,“sans-serif“;
mso-bidi-font-family:“Times New Roman“;}