Modifikovaná probiotika jako pomoc při prevenci alimentárních onemocněních způsobených bakterií Listeria monocytogenes.
Listeria monocytogenes je bakterie způsobující závažné infekce (listeriózy) a představuje tak zdravotní riziko především pro těhotné ženy, novorozence a starší jedince. V podstatě jde o intracelulární patogen ohrožující hostitele se sníženou imunitou. V trávicím traktu přechází přes střevní epitel do krevního oběhu. Hlavní způsob jejího přenosu je prostřednictvím kontaminovaných potravin, novorozenci bývají infikování přes matku. Jelikož využití tradičního očkování při léčbě není ekonomické a stále rostou obavy z rezistence vůči antibiotikům, je potřeba najít nový a efektivní způsob k prevenci listeriózy. K tomuto účelu se nabízí geneticky modifikované probiotické bakterie.
Samotná probiotika nedokážou snižovat množství listerií, proto vědci přidali k probiotickým bakteriím Lactobacillus paracasei protein, který přilne k listerii (Listeria adhesion protein = LAP). Tento protein by normálně umožnil bakteriím přejít přes střevní buňky do krevního oběhu, ale v kombinaci s L. paracasei je tato cesta zablokována.
Výsledky ukázaly, že přídavek proteinu může pozměnit L. paracasei tak, aby byl schopný interakce s receptorem hostitelské buňky, čímž blokuje přilnavost listerie na stěnu střevního epitelu a snižuje počet buněk přesouvajících se do krve o 46%. Vědci zdůraznili, že to představuje pokles počtu bakterií, které mohou způsobit infekci a následnou poruchu imunitního systému. A dokonce uvádí, že další výzkum by mohl v budoucnu vést k vývoji pilulky nebo probiotického nápoje k minimalizaci rizika infekce listerií.
Celý článek: PLoS One
Probiotic and protein reduce Listeria
Food Technology, 2012, č. 4, s. 14
Související informace:
A-Z slovník: Listeria monocytogenes
Listerióza