Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Probiotika a proteiny mohou zabránit rozvoji listerie do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv
Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv > Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Potravinářství - Archiv
Aktuality > Aktuality

Probiotika a proteiny mohou zabránit rozvoji listerie

Vydáno: 19.6.2012
Tisk článku
Autor: Markéta Houdková
Modifikovaná probiotika jako pomoc při prevenci alimentárních onemocněních způsobených bakterií Listeria monocytogenes.

Listeria monocytogenes je bakterie způsobující závažné infekce (listeriózy) a představuje tak zdravotní riziko  především pro těhotné ženy, novorozence a starší jedince. V podstatě jde o intracelulární patogen ohrožující hostitele se sníženou imunitou. V trávicím traktu přechází přes střevní epitel do krevního oběhu. Hlavní způsob jejího přenosu je prostřednictvím kontaminovaných potravin, novorozenci bývají infikování přes matku. Jelikož využití tradičního očkování při léčbě není ekonomické a stále rostou obavy z rezistence vůči antibiotikům, je potřeba najít nový a efektivní způsob k prevenci listeriózy. K tomuto účelu se nabízí geneticky modifikované probiotické bakterie. 

Samotná probiotika nedokážou snižovat množství listerií, proto vědci přidali k probiotickým bakteriím Lactobacillus paracasei protein, který přilne k listerii (Listeria adhesion protein = LAP). Tento protein by normálně umožnil bakteriím přejít přes střevní buňky do krevního oběhu, ale v kombinaci s L. paracasei je tato cesta zablokována.

Výsledky ukázaly, že přídavek proteinu může pozměnit L. paracasei tak, aby byl schopný interakce s receptorem hostitelské buňky, čímž blokuje přilnavost listerie na stěnu střevního epitelu a snižuje počet buněk přesouvajících se do krve o 46%. Vědci zdůraznili, že to představuje pokles počtu bakterií, které mohou způsobit infekci a následnou poruchu imunitního systému. A dokonce uvádí, že další výzkum by mohl v budoucnu vést k vývoji pilulky nebo probiotického nápoje k minimalizaci rizika infekce listerií.


Celý článek:
PLoS One

Probiotic and protein reduce Listeria
Food Technology, 2012, č. 4, s. 14


Související informace
:

A-Z slovník:  Listeria monocytogenes
                    Listerióza





Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018