Bezpečnost potravin

Probiotické bakterie mění aktivitu genů ve střevech

Vydáno: 16. 9. 2010
Autor:

Jejich účinek se podobá lékům ke zvýšení imunity a lékům ke snížení krevního tlaku.

Studie publikovaná v americkém časopise PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) ukazuje, že konzumace nápojů s probiotickými bakteriemi mění aktivitu genů v tenkém střevě.
Sedm dobrovolníků pilo mléčné nápoje se třemi různými typy probiotických bakterií (L. acidophilus, L. casei, L. rhamnosus). Šest hodin po konzumaci těchto nápojů byla provedena biopsie z horní části tenkého střeva (dvanáctníku) za účelem genetického výzkumu. Biopsie byla provedena pomocí endoskopu zavedeného prostřednictvím úst do žaludku. Sedm dobrovolníků pilo nápoje se všemi třemi probiotickými bakteriemi nebo nápoj pro sportovce bez bakterií (placebo). Mezi jednotlivými nápoji byla pauza dvou týdnů.
Genetický rozbor biopsie mukózy ukazuje změnu v aktivitě stovek genů po pití bakteriálních nápojů. Podle jednoho z autorů studie provedené ve Wageningen UR způsobují probiotika lokální reakci u mukózy tenkého střeva. Tyto účinky jsou méně silné, ale podobné účinkům složek, které aplikuje farmaceutický průmysl do léčiv. Jedná se o léky s pozitivním vlivem na imunitní systém a léky ke snížení krevního tlaku. Podle výzkumníků může být podobnost s léky novou oblastí aplikace probiotik.
 
Zdroj: IFT
 
Heslo “probiotika” v A–Z slovníku pro spotřebitele