Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Přítomnost tuků v potravinách do kategorie

Vlivy na zdraví - Archiv > Vlivy na zdraví - Archiv> Potravinářství - Archiv

Přítomnost tuků v potravinách

Vydáno: 11.1.2008
Tisk článku
Američané si stále více uvědomují nebezpečí přílišné konzumace tuků.

Informovanost spotřebitelů o tzv. špatných tucích, trans mastných kyselinách a nasycených tucích, je třeba neustále zvyšovat. Tato skutečnost byla zveřejněna v přehledu Americké asociace pro výzkum srdečních onemocnění. Většina Američanů ale neví, v jakých potravinách, včetně masných výrobků, se tyto sledované tuky vyskytují. Průzkum ukazuje, že 92 procent spotřebitelů bylo informováno o trans tucích. Od roku 2006 byl zaznamenán prudký nárůst z původních 84 procent. Ale jen 21 procent obyvatel může jmenovat tři potravinové zdroje samotných trans tuků.

A zatímco je 93 procent spotřebitelů informováno o nasycených tucích, pouze 30 procent umí vyjmenovat tři potravinové zdroje samotných nasycených tuků. To lze považovat za dobrou informovanost.
Nedostatečné uvědomování si těchto informací o tucích je podle výše uvedené asociace rizikové a mohlo by vést k nárůstu srdečních onemocnění. Od roku 2006 bylo zvýšeno z 63 procent na 73 procent v roce 2007 sledování trans tuků a od 73 procent na 77 procent u nasycených tuků.
Spotřebitelé také častěji dávají přednost zdravému stravování, které částečně vede ke snižování obsahu trans tuků. V potravinářských obchodech bývají potraviny, které jsou uváděny do oběhu, označovány informacemi o zdravotních účincích potravin,. Tyto informace bývají uvedeny i u jídel podávaných v restauracích. Jen malé procento Američanů si uvědomuje důležitost orientovat se podle poskytnutých informací. Vědí, že je potřeba pro stravování volit vhodné potraviny.
MEAT international, 17, 2007, č. 9, s. 5

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018