Bezpečnost potravin
13. 11. 2002

bezpečnost potravin; ověřuje se několik postupů snížení tvorby akrylamidu v bramborových chipsech a bramborových hranolcích


13. 11. 2002

bezpečnost potravin; ověřuje se několik postupů snížení tvorby akrylamidu v bramborových chipsech a bramborových hranolcích


12. 11. 2002

zdroje vitaminů v potravinách, nová publikace v knihovně ÚZPI: J. Červenka – Hodnocení jakosti zemědělských produktů


12. 11. 2002

V chlebové kůrce se během pečení chleba vytváří nový typ antioxidantu, nazvaného pronyl-lysin, kterého je v kůrce osmkrát více než ve střídce. Tato látka se v mouce nevyskytuje. Pronyl-lysin je velmi aktivní při zvyšování hladiny enzymů II. fáze, které jsou účinné v prevenci rakoviny.


12. 11. 2002

V Austrálii se ustavila nová biomedická společnost, která bude vyrábět léky pro obnovu DNA zejména na základě výtažku z kůry borovice Pinus radiata. To by mohlo mít význam pro léčení nemocí souvisejících s věkem.


12. 11. 2002

přídavek naklíčené pšenice do mléka před dalším zpracováním, zvýšení obsahu vlákniny, vitaminů a minerálií


12. 11. 2002

bezpečnost potravin, odhad spotřeby potravin a nápojů balených v plechu použit k odhadu příjmu BADGE z potahů plechovek v EU


12. 11. 2002

bezpečnost potravin, odhad spotřeby potravin a nápojů balených v plechu použit k odhadu příjmu BADGE z potahů plechovek v EU


11. 11. 2002

zdroje vitaminů, nová publikace v knihovně ÚZPI: J.Červenka Hodnocení jakosti zemědělských produktů


11. 11. 2002

Po několikaletém procesu byla vydána směrnice č. 2002/46 s pozitivním seznamem vitaminů a minerálních látek, které mohou být prodávány jako výživové doplňky. Jsou stanovena obecná pravidla pro výživové doplňky  a počítá se s postupným rozšiřováním směrnice o další látky.


11. 11. 2002

bezpečnost potravin: na pracovní schůzce Evropské komise  se zástupci výrobců potravin a spotřebitelů byly zdůrazněny postupy krátkodobého i dlouhodobého charakteru, které mohou vést ke snižování hladin akrylamidu v potravinách


10. 11. 2002

Výzkum prováděný pracovníky UK a Revmatologického ústavu v Praze ve spolupráci s Výzkumnou laboratoří Rotta v Itálii potvrdil, že dlouhodobé podávání glukosaminu může zpomalit progresi osteoartrózy kolenních kloubů.


1 1 750 1 751 1 752 1 753 1 754 1 801