Přísady pro chuť a zdraví
Vydáno: 7. 9. 2006
Autor:
Extrakt z bílých fazolí váže amylázu, a tím snižuje GI, emulze z palmového a ovesného oleje vyvolává pocit sytosti, směsi firmy Wild blokují pachutě a směs ellagitaninů od Geni Herbs je účinným antioxidantem.
Přísady pro chuť a zdraví
Extrakt z bílých fazolí váže amylázu, a tím snižuje GI, emulze z palmového a ovesného oleje vyvolává pocit sytosti, směsi firmy Wild blokují pachutě a směs ellagitaninů od Geni Herbs je účinným antioxidantem.
Blokátor sacharidů
Firma Pharmachem Laboratories Inc. izolovala látku, která se podílí na trávení a absorpci sacharidů a snižuje glykemický index a tím i kalorický dopad škrobnatých potravin. Jedná se o extrakt z bílých fazolí, který blokuje sacharidy tím, že dočasně váže alfa-amylázu. Firma zatím nabízí tento výrobek pod označením „Phase 2 Starch Neutralizerdo doplňků stravy, nebo s označením „Carb Countersk postřiku škrobnatých potravin. Nejnověji je ohlášen přípravek „StarchLite který bude možno přidávat přímo do potravin a nápojů. Firma navrhuje řadu receptů pro použití přípravku do chleba, tortil a pizz. V USA firma získala ujištění, že na základě předložených klinických studií “, “ “ bude tento blokátor sacharidů z bílých fazolí uznán jako látka GRAS (až 6 g denně).
Sytivá emulze Fabuless
Nizozemská DSM Food Specialties
představila na 2005 IFT Food Expo přípravek "Fabuless" – emulzi tuku ve vodě sestávající z jemných kapiček palmového oleje (40 %), které jsou potaženy frakcionovaným ovesným olejem (2,5 %) a jsou určeny do jogurtů, mlék a směsí na hubnutí. Principem účinku je, že mikrostruktura olejových kapiček brání jejich trávení v prvních dvou částech tenkého střeva (duodenum, jejunum). Jakmile se tuk dostane do poslední části – ilea, spustí se do mozku signál o nasycení. Člověk hlídající kalorie tak může jíst méně, ale cítit se sytý. Při aplikaci dodává tato olejová emulze výrobku hustší konzistenci než mají obvyklé nízkotučné výrobky a působí proti nežádoucí synerezi. Příkladem aplikace je jogurtový nápoj v malých (90 ml) lahvičkách Adagio Versus (ve dvou příchutích: jahodová a papája/pasiflora) od portugalské firmy Lactogal.
Směsi zabraňující pachutím
Výrobky na bázi mléka vystavené během skladování a prodeji UV nebo fluorescenčnímu záření mají sklon k získávání nežádoucí pachuti, která je způsobena buď oxidací tuků, nebo degradací aminokyselin, jejímž katalyzátorem je riboflavin. Běžně se tomu zabraňuje použitým obalem nebo přídavkem antioxidantů. Další alternativou vyvinutou u Wild Flavors Inc. Je směs látek ve formě práškového snadno rozpustného, tepelně odolného přípravku "LightShield", působícího v produktech s vysokou i nízkou kyselostí.
Je určen především pro mléčné výrobky včetně sýrů nebo směsí mléka s ovocnými šťávami, kam se přidává v množství 0,1 až 0,5 %. Umožňuje použití širšího spektra obalů. Při porovnávání účinku bylo zjištěno, že zatímco u výrobku bez přídavku této směsi se pachuť objeví ca po týdnu, výrobek s LightShield vydrží bez vady více než 60 dní.
Společnost Wild již k zabránění nežádoucích pachutí souvisejících s vitaminy, sójou, hořkostí a kyselostí nabízí např. přípravek Resolver®, který působí synergicky v kombinaci s určitými chuťovými a vonnými látkami.
Dalším zajímavým výrobkem je SaltTrim (TM) , který umožňuje nahrazovat větší podíl chloridu sodného chloridem draselným, protože blokuje negativní hořkou pachuť a zvýrazňuje žádoucí slanou chuť.
Antioxidant z granátových jablek
Současní vědci zkoumají, proč byla granátová jablka označována jako plody ze stromu života. Jednou z důležitých složek jsou ellagitaniny. Nejvýznamnějším je punicalagin, který se v těle štěpí za vzniku kyseliny ellagové (ta neexistuje přirozeně ve volné formě). Ellagitaniny z různých zdrojů vytvářejí určité komplexy se specifickými příznivými zdravotními účinky (významně snižuje riziko kardiovaskulárních chorob, protože pomáhá snižovat tvorbu a ukládání tuku ve stěnách tepen údajně blokuje enzymy, které mají vliv na destrukci chrupavky při osteoartritidě, antioxidanty snižují riziko rakoviny).
Na trhu je nyní nová patentovaná směs ellagitaninů, gallotaninů a antocyaninů s označením „PomElla“ od Geni Herbs (Noblesville Ind.), která kopíruje poměry těchto složek obsažené v plodech. Pomáhá regulovat zánětlivé reakce, působí antioxidačně, zlepšuje funkci cév a kardiovaskulárního systému. Bylo prokázáno že in vitro snižuje oxidaci LDL cholesterolu, což optimalizuje kardiovaskulární funkce. Má standardizovaný obsah punicalaginu, o němž bylo prokázáno, že in vitro snižuje oxidaci LDL cholesterolu lépe než vitamin E nebo čistá kyselina ellagová. Byl prokázán pětinásobně vyšší antioxidační účinek, když se měřila mědí katalyzovaná oxidace LDL a VLDL (very low density lipoprotein) izolovaného z krevní plasmy. Při pokusech in vitro i při klinických studiích byl prokázán synergický účinek složek.
Přípravek PomElla je nabízen jako prášek, granulát nebo čaj a hodí se jako antioxidant do potravin, nápojů a suplementů.
Prepared Foods, 2005, č. 8, s. 64 (Antioxidant z granátových jablek)