Přírodní molekuly mohou potírat salmonely
Vydáno: 13. 3. 2012
Autor: Ing. Dana Nehasilová
Vědci z University of Connecticut's College of Agriculture & Natural Resources možná objevili způsob jak porazit salmonely na molekulární úrovni.


Tým profesora Venkitanarayanana z University of Connecticut za podpory finančních prostředků z grantu ministerstva zemědělství USA ve výši 1,4 mil. USD, prokázal, že přírodní molekuly nacházející se ve skořici, hřebíčku, oreganu a kokosovém oleji jsou schopné odstavit geny umožňující salmonelám kolonizovat střevní trakt kuřat. Ke kontaminaci vajec a masa může dojít prostřednictvím výkalů, salmonely mohou přecházet ze střevního traktu do vaječníků a kontaminovat vaječný žloutek ještě před vytvořením skořápky.
Vědecký tým vycházel z předpokladu, že by molekuly obsažené v některých potravinách mohly pomoci v baktériích „vypnout“ geny, které jim dávají podnět ke kolonizaci a zaplavení střevních buněk kuřat předtím než se rozšíří na vnitřní orgány. Tato hypotéza se ukázala jako správná.
Schopnost zabránit kolonizaci a rozšíření salmonel má pro americké zemědělství enormní důležitost s ohledem na skutečnost, že drůbež je favorizovaným hostitelem tohoto patogenu a drůbeží maso a vejce jsou častým zdrojem infekce lidí. Cílem mnoha vědců a zemědělců je proto schopnost eliminovat možnost infekce ještě předtím, než se finální produkt dostane na trh. V USA se ročně vykrmí 8,5 mld. kuřecích brojlerů a každou hodinu se vylíhne 1 milion kuřat, národní hejno nosnic čítá 300 milionů ptáků. Programy redukce salmonel sice na drůbežích farmách existují řadu let, nepodařilo se jim však vyřešit tento problém
kompletně. Myšlenka použití přírodních molekul ve výživě drůbeže při relativně nízkých nákladech pro farmáře a bez použití antibiotik v sobě proto skrývá velký potenciál.

Přírodní molekuly z potravin však nemají jen jednu funkci. Protože jsou odvozené na přírodní bázi jsou vědci přesvědčeni, že kromě zabíjení salmonel by mohly i pozitivně ovlivnit lidské zdraví díky svým funkčním schopnostem, včetně působení jako antioxidanty ke snížení krevního tlaku a podpory kardiovaskulárního zdraví.

V současné době se na University of Connecticut zkoumá pouze potenciál přírodních molekul kontrolovat antibiotickou rezistenci u potravinových zvířat, protože by se mohly stát velmi dobrou alternativou k používání antibiotik, což se týká mnoha lidí.
Prvním krokem bylo prověřit, že přidávání molekul do krmiv pro drůbež není pro ptáky škodlivé.
První výsledky prokázaly, že jsou tyto molekuly absolutně bezpečné pro brojlery, ale je třeba ještě celé řady dalších studií, které by prokázaly zachování typických chuťových vlastností u masa a vajec.
Natural molecules may fight salmonella
Feedstuffs, 84, 2012, č. 2, s. 8
Feedstuffs, 84, 2012, č. 2, s. 8