Bezpečnost potravin

Přírodní fólie s antimikrobiálními účinky

Vydáno: 11. 4. 2008
Autor:

Nová biodegradovatelná folie na bázi kyseliny polymléčné obsahující přírodní antimikrobiální látku nisin spolehlivě ničí Listeria, E. coli O157:H7, Salmonella enteriditis a jiné alimentární patogeny.

Pracovníci amerického ministerstva zemědělství (USDA) vyvinuli biodegradovatelou fólii na bázi kyseliny polymléčné (PLA), obsahující přírodní antimikrobiální látku nisin (bakteriocin z třídy lantibiotik složený z několika příbuzných polypeptidů produkovaných přirozenými kmeny Streptococcus lactis. Nisin /E 234/ je povolen směrnicí 95/2/ES jako látka pro konzervaci potravin, smí se používat ve zrajících a tavených sýrech, některých druzích pudinků, kysané smetaně (clotted cream) a čerstvém sýru mascarpone). Fólie se vyrábí s použitím obnovitelných materiálů jako jsou kukuřičná rezidua a může se používat k balení zpracovaných masných výrobků nebo jako vnitřní povlak obalů na ovocné šťávy a jiné nápoje. Obaly spolehlivě ničí bakterie rodu Listeria, E. coli O157:H7 a Salmonella enteriditis a jiné alimentární patogeny. Studie byla publikována v časopisu New Scientis. Více informací zde.