Bezpečnost potravin

Připravované nařízení o lihovinách

Vydáno: 21. 9. 2006
Autor:

Je projednáván návrh Evropské komise na doplnění a upřesnění předpisů týkajících se definic a označování lihovin.

Připravované nařízení o lihovinách
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 51674 ; Vydáno : 21.9. 2006 – Autor : Ing. Irena Suková
Je projednáván návrh Evropské komise na doplnění a upřesnění předpisů týkajících se definic a označování lihovin.
Na konci r. 2005 předložila Evropská komise návrh na doplnění nařízení o klasifikaci a označování lihovin, podle kterého mají být nově stanoveny některé definice a nově regulováno označování a adjustace. Sporná je např. definice a složení vodky. Přichází v úvahu rozdělení veškerých lihovin do tří kategorií (destiláty, kategorizované lihoviny, ostatní lihoviny). Dále v budoucnu nemá být do lihovin přípustné použití umělých sladidel a „ovocné lihoviny“ by neměly být aromatizovány. Povoleny mají být geografické údaje, které nezpůsobí matení spotřebitele. Obilné destiláty by měly být stejně jako dosud přípustné i s obsahem 32 % alkoholu. Měly by být plně vyráběny jen z obilí a použití obilných odpadů by mělo být zakázáno. Vinné destiláty a brandy nebudou smět být aromatizovány a tzv. bonifikátory budou moci být používány jen omezeně. Názvy vybraných výrobků budou chráněny z hlediska geografického značení (v SRN např. Bärwurz, Blutwurz, Pfälzer Weinbrand).
Další informace: