Bezpečnost potravin

Příprava „Dietary Guidelines 2010“

Vydáno: 31. 8. 2009
Autor:

Aktualizovaná výživová doporučení v r. 2010 v USA mají být více než dosud zaměřena proti soli a SOFAS (nasycené a trans-tuky alkohol a přidaný cukr) a mají podrobněji řešit přívod vlákniny, problematiku doplňků a fortifikace.

[http://www.agronavigator.cz/UserFiles/Image/Sukova/dietary guidelines.gif]Výživová doporučení v USA jsou pravidelně každých 5 let aktualizována. V r. 2010 mají být více než dosud zaměřena proti soli a SOFAS (solid fats, alcohol, added sugar, tzn. nasycené a trans-tuky alkohol a přidaný cukr) a pro prebiotika a probiotika, jak řekl dr. Hentges, výkonný ředitel International Life Sciences Institution (ILSI) North America  na výročním červnovém jednání v Institute of Food Technologists (IFT), které probíhalo pod názvem „ The evolution of dietary guidance: Lessons learned and new frontiers“ (tzn. zabývalo se budoucím zaměřením výživových doporučení s ohledem na dosavadní zkušenosti a nová nebezpečí).
Doporučený denní příjem sodíku by se  měl snížit z 2,3 g na 1,5 g. Doporučení by měla podrobněji řešit přívod vlákniny a celozrnných výrobků (specifikovat rozdílný obsah  vlákniny v různých druzích výrobků ze zrnin), a také věnovat více pozornosti doplňkům, fortifikaci a nápojům.  Podle některých  názorů je nedostačující doporučení „3 porce celozrnných obilovin“ z r. 2005, ale je třeba zdůraznit že se má jednat o celozrnné zrniny s vlákninou, protože obsah vlákniny kolísá mezi 3,4 % u hnědé rýže po 17,3 %  v neloupaném ječmenu. Jenže předností celozrnných výrobků není jen vláknina, takže tento názor má své oponenty. Nejvýznamnějším zdrojem vlákniny ve stravě Američanů jsou bramborové hranolky a housky na hamburgery, což, bohužel, souvisí s vysokým přívodem energie a nežádoucích tuků a soli.
Na základě nových poznatků by měla být změněna doporučení pro draslík a vitamin D. K tomu však zřejmě zatím nebude dost podkladů, takže nové doporučené dávky vitaminu D budou obsaženy až v doporučení 2015. Výbor pro výživová doporučení bude využívat internetovou výživovou  databázi C.N.P.P. (Center for Nutrition Policy and Promotion),  která bude zpracovávat reakce na návrhy.

Food Business News, 5, 2009, č. 9, s. 1, 25, 30
Food Processing

Další informace:
Průzkum a doporučení spotřeby sodíku a přístup průmyslu
Nové výživové směrnice USA