Bezpečnost potravin

Příměsi nejedlých druhů piniových oříšků způsobují hořkou pachuť

Vydáno: 13. 6. 2011
Autor: Ing. Irena Suková

Nejedlé oříšky lze rozlišit podle vzhledu a podle složení mastných kyselin.

Nepříjemná kovová chuť přetrvávající po konzumaci piniových oříšků byla hlášena v několika evropských zemích a USA. Evropská komise nedávno informovala, že šarže piniových oříšků, které obsahují druh Pinus armandii (Chinese White Pine) nejsou vhodné pro lidskou spotřebu. Tento druh lze odlišit  od jedlých druhů, protože oříšky jsou menší a kulatější. K rozlišení lze použít analýzu mastných kyselin.
Nadace
International Nut and Dried Fruit Foundation  zveřejnila přehled druhů,  které jsou považovány za jedlé.
Podle norského Úřadu bezpečnosti potravin nelze považovat za jedlé ani oříšky z Pinus massoniana.

EU Food Law, 2011, č. 487

Předcházející informace:
Hlášení v systému RASFF: 15. týden 2011 (duben 2011)
Z trhu byla stažena jádra piniových oříšků (březen 2011)
Piniové oříšky příčinou hořké pachuti (červenec 2009)
The Great Pine Nut