Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Příliš fosforu v potravinách může poškozovat zdraví u třetiny dospělých osob do kategorie

Aktuality > Aktuality

Příliš fosforu v potravinách může poškozovat zdraví u třetiny dospělých osob

Vydáno: 13.12.2017
Tisk článku
Autor: SZÚ, CZVP
Informace Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ k problematice příjmu fosfátů a polyfosfátů (E 338-452) s některými potravinami.

Na počátku prosince 2017 by měl Evropský parlament rozhodovat o osudu použití fosfátů a polyfosfátů (přídatné látky E338-452) v některých potravinách.

Rozhodnutí předcházela diskuse o obsahu fosfátů v kebabu (původ v Turecku), který se ve velkém konzumuje v Německu, ale i jiných zemích EU (obdoba gyros, řeckého původu). Fosfáty se přidávají ke zvýšení šťavnatosti, protože ve výrobku vážou více vody. Jenomže fosfáty se používají i v řadě dalších potravinářských výrobků, včetně masných výrobků, sýrů, nápojů, atd. Nelze se proto divit, že přívod fosforu z diety vzrostl a není v dobrém poměru k přívodu vápníku (přirozeně by měl být asi 1:1). Vědci poukázali na fakt, že zvýšený obsah fosforu v krevním séru je silným ukazatelem úmrtnosti u osob s chronickým onemocněním ledvin. Nedávno byl v USA vysoký přívod fosforu spojen s vyšším výskytem kardiovaskulárních onemocnění (CVD) v běžné populaci, ale i s dalším poškozením zdraví. Pokusme se proto srovnat dostupná data. I v ČR dlouhodobě celkem tiše našlapujeme kolem faktu, že přívod fosforu je příliš vysoký. Zatím bez jasné zdravotní interpretace.

Celá informace je dostupná zde:

fosfaty.pdf fosfaty.pdf (347,07 KB 12.12.2017)

J.Ruprich - I.Řehůřková
Brno, 12.12.2017

CZVP SZÚ publikovalo i další údaje k přívodu fosforu. Údaje jsou z monitoringu dietární expozice, část zvaná NUTRIMON, která shrnuje přívod řady minerálních látek v obvyklé dietě v ČR. Tedy i fosforu. Přehledný materiál uvádí v tabulce hodnoty pro různé populační skupiny.

Fosfor16.pdf Fosfor16.pdf (304,26 KB 13.12.2017)

J.Ruprich - M.Dofková
Brno, 13.12.2017



Zdroj: SZÚ

 

 

 

 

 

 

 


Foto: http://www.szu.cz/uploads/CZVP/fosfaty.pdf

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):
Fosfáty

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018