Bezpečnost potravin

Překyselení organismu

Vydáno: 9. 5. 2014
Autor: časopis Pekař cukrář

Překyselení organismu je jednou z nejnebezpečnějších civilizačních poruch, způsobené nesprávným životním stylem a nevhodnou stravou.

Překyselení organismu je jednou z nejnebezpečnějších civilizačních poruch, ke kterým jsme se dopracovali, a to především překotnou změnou životního stylu a nevhodnou stravou. Na překyselení neboli acidózu neexistuje zázračná pilulka. Musíme si pomoci sami tím, že změníme skladbu stravy a že se naučíme správně dýchat.

V našem těle jsou místa s velmi odlišným pH, jehož hodnoty jsou pro dané orgány typické a konstantní hodnoty pH jsou pro funkci jednotlivých orgánů nezbytné. Například extrémě nízké pH 2,0 mají žaludeční šťávy, krev má pH 7,3 – 7, 5 (hodnoty mimo interval pH 6,8 – 7,8 jsou neslučitelné se životem). Odchylky pH znamenají poruchy metabolismu, ztrátu propustnosti buněčných membrán a chyby v distribuci roztoků v těle, tedy velmi vážné stavy vedoucí k opravdu těžkým onemocněním.

Souhrn největších prohřešků vzhledem k zakyselení organismu:
– Zdroje bílkovin jsou převážně živočišné (maso), a to včetně mléka, mléčných výrobků, ryb a vajec
–  Denně jíme produkty z bílé mouky a cukru
– V jídelníčku máme nedostatek ovoce a zeleniny, většinou zcela chybí bylinky a klíčky
–  Jíme nepravidelně, rychle, hltáme a málo koušeme
–  Nemáme čas na procházky, sport a pobyt na čerstvém vzduchu
– Občas si dáme alkohol, kouříme nebo jsme v zakouřeném či jinak znečištěném prostoru
– Stravu máme často ve formě polotovarů s vysokým obsahem aditiv, zejména konzervantů, barviv a dochucovadel
– Málo pijeme, vynecháváme bylinné čaje a naopak zařazujeme často sycené a slazené nápoje
– Chybí nám vláknina, celozrnné pekařské výrobky, alternativní plodiny, luštěniny, houby
–  Nepoužíváme zelené potraviny

Autor článku „Překyselení organismu je nebezpečné“: Ing. Eva Nováková

Zdroj:  časopis Pekař cukrář XXIV, 2014, č. 1, s. 31 – 33

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):