Překvapivé výsledky testu bramborových kaší
Vydáno: 31. 8. 2008
Autor:
Rakouský test bramborových kaší v prášku prokázal, že výrobky z brambor vypěstovaných konvenční metodou předčily biovýrobky nejenom cenou, ale i chutí a vzhledem.

S cenou ve výši 32 centů za jednu porci (nutno dodat doplňkové suroviny jako je mléko, sůl nebo máslo) vyzněl v testu nejpříznivěji v sektoru bioproduktů výrobek firmy Gut & Gerne. Naproti tomu cena bio bramborové kaše od firmy Bauck Hof byla téměř dvojnásobná – 63 centů za jednu porci, ale v celkovém hodnocení nebyla lepší. Podstatně lépe dopadly výrobky prodávané pod vlastní značkou obchodních řetězců, jejichž celková kvalita byla označena jako „dobrá“. Cena u kaší značky Botato (Plus) a Harvest Basket (Lidl) činila pouhých 8 centů za jednu porci, u kaší značky Clever (Rewe), Spar, Delikatessa (Penny) a Küchenfürst (Hofer) 9 centů za jednu porci.
Test přinesl neočekávané výsledky: všechny hotové kaše z brambor z konvenční zemědělské produkce obsahovaly sice více aditivních látek jako jsou emulgátory, stabilizátory, antioxidační prostředky, barviva apod., ale většina těchto produktů degustátotorům chutnala (označili je jako „dobré“). Méně přesvědčivé naproti tomu byly biovýrobky, u nichž funkci aditivních látek částečně plnilo koření. Degustátoři biovýrobkům vytýkali vedle vůně a chuti („nepříjemná“) také barvu („příliš světlá/bledá“) a konzistenci („lepivá/mazlavá; jako těsto na knedlíky“).
Méně škodlivých látek
V testu se hodnotitelé zaměřili především na obsah těžkých kovů a nitrátů, ale jak hotové bramborové kaše z konvenční, tak i biologické produkce tyto škodlivé látky neobsahovaly. Obsah nitrátů ve sledovaných výrobcích byl dokonce nižší než uvádí norma pro kojeneckou stravu!
Méně vitaminu C
V čerstvých bramborových hlízách je vyšší hladinu vitaminu C. Jedna porce uvařených oloupaných brambor vážící okolo 200 gramů dodá organismu konzumenta přibližně 24 miligramů vitaminu C. V hotových kaších se obsah tohoto důležitého vitaminu pohyboval od 3,6 (McCain) až do 7,4 miligramů (Knorr Fertigpüree). Také obsah soli v kaších byl spíše nepříznivý. Byl ohodnocen u všech výrobků jako „průměrný“.
Málo tuku
Lepší byla situace ohledně obsahu tuku. V tomto ohledu nebyl žádný z výrobků předmětem kritického hodnocení. Jedna porce bramborové kaše se sušeným mlékem, která se následně smíchá pouze s vodou, obsahuje okolo 1,8 gramu tuku. U produktů, které je nutné doplnit ještě mlékem, záleží na obsahu tuku v použitém mléce.
Fertig-Kartoffelpüree meist “gut” +++ Bio-Ware „schmeckt schlecht, klebrig, kleisterartig“.
[cit. 2008-08-28], www.animal-health-online.de