Bezpečnost potravin

Přehled výsledků kontrol Krajských veterinárních správ

Vydáno: 19. 9. 2012
Autor: SVS ČR

Tisková zpráva SVS ČR ze dne 18. září 2012.

Mezi nejčastější závady patří…

…asi prošlé datum použitelnosti. Zdá se, že s tím se inspektoři krajských veterinárních správ setkávají nejčastěji. Vyplývá to z přehledu závad za uplynulých deset dní. Například v Moravskoslezském kraji zjistili inspektoři v prodejně v Karviné více 21 kg „prošlého“ valašského špeku, farmářského boku a uzeného kolena s kostí. V Opavě zase více než 11 kg klobás a salámu po datu použitelnosti. V Bylanech, v Pardubickém kraji, po době spotřeby nabízeli v prodejně více než 4 kg loveckého salámu. Pro všechny dotyčné subjekty to znamená uložení pokuty a nařízení výrobky neškodně odstranit. Všichni musejí počítat s následnou veterinární kontrolou.

Další závadou, kterou zjišťujeme, je nedodržení skladovacích teplot. V Moravskoslezském kraji v prodejně v Třinci nabízeli 16 kg výsekového masa a drůbežího masa při neodpovídající teplotě a bylo nařízeno dochlazení nabízeného zboží. Podobně tomu bylo v prodejně ve Fulneku, kde šlo o tlačenku, anglickou slaninu, ovar, jitrnice, šunkovou pěnu a Litultovskou klobásu.

V Ústeckém kraji inspektoři zjistili v Roudnici nad Labem, že ve vakuovém balení uzeného lososa od polského výrobce po 100 g bylo lososa pouze 86 g. Celkem bylo dovezeno 1000 kusů.

Ve Zlínském kraji bylo zjištěno v prodejně v Uherském Hradišti neodpovídající značení hovězího masa (údaj o kategorii skotu).

V žádném případě sice nešlo o ohrožení zdraví spotřebitele, nicméně byla přijata odpovídající opatření, tj. vždy šlo o zahájení správního řízení o uložení pokuty, nevyšší navržené pokuty dosahují výše několika desítek tisíc korun.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS: http://www.svscr.cz/.

Zdroj: SVS ČR