Bezpečnost potravin

Předseda vlády jednal s vedením SZPI

Vydáno: 26. 7. 2017
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 25. 7. 2017.

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka dnes navštívil Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (SZPI). Premiér v doprovodu náměstků Ministerstva zemědělství Viery Šedivé a Pavla Veselého zde jednal s ústředním ředitelem SZPI Martinem Klanicou.

Diskusi dominovalo téma kvality a bezpečnosti potravin na trhu v ČR s důrazem na aktuální problematiku tzv. dvojí kvality potravin a možnosti jejího řešení. Bohuslav Sobotka se zajímal i o dopady nedávných novelizací zákona o potravinách a vinařského zákona do kontrolní praxe SZPI. Pan předseda vlády se zároveň podrobně seznámil se strukturou, činností a kompetencemi Potravinářské inspekce.

Následně premiér s doprovodem navštívil odborné pracoviště SZPI pro analýzu vína. Tyto špičkové laboratoře provádí rozbory až 1500 vzorků vína ročně a disponují unikátním zařízením – nukleární magnetická rezonance -, které dokáže zjistit falšování geografického a botanického původu vína.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  

Zdroj: SZPI

Více fotografií: http://www.szpi.gov.cz/clanek/predseda-vlady-jednal-s-vedenim-szpi.aspx