Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Pražští hygienici kontrolují sledovatelnost a značení masa v pražských restauracích do kategorie

Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

Pražští hygienici kontrolují sledovatelnost a značení masa v pražských restauracích

Vydáno: 8.2.2019
Tisk článku
Autor: HSHMP
Informace Hygienické stanice hlavního města Prahy ze dne 8. 2. 2019

Maso dovážené z Polska, používané ve vybraných luxusních pražských restauracích,  v těchto dnech kontroluje také Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“). „Reagujeme na informace z médií, podle kterých některé restaurace nabízejí maso z Polska, ale přitom ho vydávají za argentinské,“ vysvětluje důvody kontrol MUDr. Pavla Svrčinová, ředitelka Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví HSHMP. „Do včerejška jsme zkontrolovali čtyři restaurace, které se specializují na podávání hovězího masa“ doplňuje. 


Prozatím pražští hygienici, v rámci prováděných kontrol, závažné nedostatky neshledali. Ve všech případech disponovalo maso řádným značením včetně příslušných dodacích listů. Dvě restaurace původ masa na jídelních lístcích neuváděly. Další dvě původ masa na jídelníčku uvedly, nicméně jedna z nich měla na etiketě výrobku uveden jako zemi původu masa jiný jihoamerický stát než ten, který uváděla na tištěném jídelním lístku přímo v restauraci, a také na menu zveřejněném na webových stránkách podniku. Tato kontrola však prozatím ze strany HSHMP není dokončena. V okamžik kontroly totiž na místě nebyl přítomen provozovatel daného podniku. 

Jednou pražští hygienici v restauraci zjistili řádně značené hovězí maso původem z Polska, předloženy byly i dodací listy. Přesto, v rámci předběžné opatrnosti,  předali toto zjištění na vědomí Státní veterinární správě ČR, Městské veterinární správě v Praze.  

Požadavky na značení masa vycházejí z požadavků Evropské legislativy a spotřebitel se může s jejich zněním seznámit na webových stránkách SVS: 

●  https://www.svscr.cz/zivocisne-produkty/povinne-oznacovani-puvodu-u-masa/

 
V Praze 8. 2. 2019 

Mgr. Zbyněk Boublík
tiskový mluvčí HSHMP

Zdroj: HSHMP

 
Více fotografií - viz webové stránky HSHMP 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018