Bezpečnost potravin

Pražští hygienici k rizikům drůbežího masa se salmonelou pro zdraví lidí na obrazovkách TV Prima

Vydáno: 24. 5. 2019
Autor: HSHMP

Informace HSHMP

Hromadné sdělovací prostředky se ve středu 22. května 2019 hojně věnovaly informacím Státní veterinární správy (SVS) o tom, že od zhruba poloviny dubna se do ČR dostalo 16 tun polského drůbežího maso se salmonelou. Dle SVS již bylo veškeré maso zkonzumováno, protože výsledky testů dostali veterináři až po datu spotřeby masa. SVS zveřejnila i seznam 12 příjemců těchto zásilek, kteří nyní musí před uvolněním dalších polských zásilek na trh nechat drůbeží maso prověřit na salmonelu.  Salmonela způsobuje akutní průjmové onemocnění. Při dostatečné tepelné úpravě masa je však riziko nákazy minimální.  

K danému tématu se obšírněji vyjádřili také pražští hygienici. Ve večerní hlavní zpravodajské relaci televize Prima „Velké zprávy“ vystoupila v přímém zpravodajském vstupu MUDr. Pavla Svrčinová, ředitelka Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví Hygienické stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“).  

 

Rozhovor s MUDr. Pavlou Svrčinovou na TV Prima si můžete prohlédnout ZDE stopáž: 2:23 – 4:45

 

 

Pro širší informovanost veřejnosti HSHMP publikuje leták Státního zdravotního ústavu Onemocnění z potravin (alimentární nákazy) (pdf; 648 kb), který je možné si stáhnout ZDE.  

 

V Praze 23. 5. 2019
Mgr. Zbyněk Boublík
tiskový mluvčí HSHMP

Zdroj: HSHMP