Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Pravda a mýty o biopotravinách do kategorie

Informace pro spotřebitele > Informace pro spotřebitele
Archiv - Biopotraviny > Výživa - Archiv> Výživa - Archiv> Archiv - Biopotraviny> Potravinářství - Archiv> Výživa - Archiv

Pravda a mýty o biopotravinách

Vydáno: 17.4.2009
Tisk článku
9 odpovědí na otázky týkající se pravdivosti některých tvrzení o biopotravinách.
►1. Biopotraviny jsou zdravější
 
Nemusí být. Mnohé studie porovnávaly bio a obyčejné potraviny, aby zjistily, zda jsou ty první zdravější. Nezaznamenaly významný rozdíl. Některá biozelenina sice obsahuje o něco více antioxidantů zpomalujících stárnutí, jež mohou působit třeba jako prevence rakoviny; stejně tak se v biozelenině objevuje více železa a hořčíku - nicméně zjištěné množství se na zdraví člověka odrazí jen minimálně.
 
►2. Bio zajistí lepší kondici
 
Rozhodně ne. Jen tím, že budete jíst biopotraviny, sportovní postavu nezískáte. Čím to je, že většina lidí, kteří na bio "ulítávají", vypadá tak dobře? Většinou žijí zdravě. Bio je pořád trochu móda, jíž podléhají právě ti, kteří na své zdraví myslí: neholdují alkoholu ani tučným jídlům, nekouří a sportují.
 
►3. Bio je dietní
 
Ne. Připadá vám salám uherák dietní? Kdepak, ale i on se může pyšnit nálepkou bio, stejně jako třeba tlačenka nebo slanina. Německá spotřebitelská nadace Warentest porovnávala vepřové kotlety z prasat z ekologického a běžného chovu. Odborníci, kteří je ochutnávali, nezaznamenali rozdíl v tučnosti masa ani v množství uvolněné "vody" na pánvi. Tvrzení, že biočuník má libovější a chutnější maso, protože se celý den válí a rochní v bahně, je pouhý ekoromantický mýtus. Mnohem více rozhoduje genetika a rasa.
 
►4. Biopotraviny neobsahují pesticidy ani jiné chemikálie
 
Nemusí to platit stoprocentně. Certifikát neznamená, že se v produktu neobjeví žádné chemické látky. Zemědělci, kteří takové plodiny pěstují, sice usilují o potraviny co nejméně zasažené chemií, ale ne vždy dokážou vše uhlídat. Některé chemikálie se mohou v ovoci a zelenině objevit kvůli znečištěné vodě nebo třeba větru.
 
►5. To, co si vypěstuju na zahrádce, je také bio
 
Jen někdy. Záleží především na tom, kde zahrádka leží a jak k pěstování zeleniny či ovoce přistupujete. "Když používáte vhodnou sadbu nebo osivo, vyhnete se umělým hnojivům a pesticidům, zahrádka není v blízkosti frekventované silnice ani chemické továrny, pravděpodobně ze zdravotního hlediska vypěstujete produkty velmi podobné těm s ,biozebrou‘," říká Jana Dostálová z Fóra zdravé výživy.
 
►6. Opravdové biopotraviny se dají koupit jen na biofarmách
 
Není to pravda. Existuje už spousta obchodů, kde jsou biopotraviny k dostání. Do svého sortimentu je zařazují také velké obchodní řetězce, zpravidla je najdete ve speciálním biokoutku.
 
►7. Bio má lepší chuť
 
Nemusí mít, ale může. Vědci dali laboratorním zvířatům na výběr mezi biozeleninou a běžnou zeleninou. Výsledek? Zvířata jednoznačně preferovala bioplodiny. Podobné studie se dělaly také u lidí, část z nich potvrzuje, že i lidem chutná bio více, další však tento závěr popírají. Je pravda, že díky přirozenému pěstování bioprodukty obvykle obsahují méně vody a více sušiny. Kvalita krmiva, volný pohyb zvířat a bezstresová porážka zase pozitivně ovlivňují konzistenci, chuť a barvu masa. Pokud jde o zeleninu, nejlepší volbou je jíst ji tehdy, když má sezonu, to si pak zaručeně pochutnáte, ať už je vypěstovaná ekologicky či nikoli.
 
►8. "Běžné" maso škodí celiatikům, bio nikoli
 
To je výmysl. Tento mýtus nedávno proběhl českými médii: maso z krav chovaných konvenčním způsobem může u lidí s bezlepkovou dietou vyvolat záchvat - na rozdíl od biomasa, u kterého podobné riziko nehrozí. Z vědeckého hlediska jde o naprostý nesmysl. Není možné, aby maso obsahovalo jiný typ bílkovin jen proto, že dobytek, ze kterého pochází, je chován v souladu s ekologickými zásadami.
 
►9. Biopotraviny jsou dražší
 
To je pravda. Nákupní cena odráží skutečné náklady na výrobu kvalitních potravin a zohledňuje vyšší náklady na maloprodukci bez použití chemie. Zjednodušeně řečeno: v ekologickém zemědělství se více pracuje rukama než pomocí strojů a chemikálií, což má na cenu konečného produktu vliv.
 
Odhaduje se, že biopotraviny jsou zhruba o třicet až čtyřicet procent dražší než běžné potraviny. Fanoušci bia nezapomínají zdůraznit, že ekologické zemědělství je šetrné nejen ke konzumentům a zvířatům, ale také k přírodě obecně, proto stojí za to si za takové výrobky připlatit.
Zdroj: IDnes (publikováno jako součást březnového testu na téma Biopotraviny v českých obchodech bez pesticidů)
  
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021