Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Pozor na přehřátí teflonových pánví do kategorie

Vlivy na zdraví - Archiv > Vlivy na zdraví - Archiv> Potravinářství - Archiv
Informace pro spotřebitele > Informace pro spotřebitele
Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv

Pozor na přehřátí teflonových pánví

Vydáno: 15.4.2009
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
Nové pánve GreenPen mají nepřilnavý keramický povrch, který je rezistentní až do 450 °C, na rozdíl od povrchu teflonového.

Když se v roce 1962 začaly vyrábět první teflonové pánve, staly se brzy hitem ve všech domácnostech.
Pro výrobu těchto pánví s nepřilnavým povrchem se stále používá nepřilnavá látka PTFE (polytetrafluoretylen). Touto látkou se ale začali zabývat vědci a začali upozorňovat na to, že při přehřátí pánve se začínají uvolňovat nebezpečné výpary. Nepřilnavé povrchy na bázi PTFE se začínají rozkládat při poměrně nízké teplotě (260 °C), které se běžně dosáhne po čtyřech minutách smažení. Od teploty 360 °C se začíná uvolňovat směs nebezpečných výparů (PFE, PFIB, HFP), které se usazují v plicích a jsou i potencionálními karcinogeny.
Nový druh pánví GreenPen má povrch z materiálu Thermolon, což je nepřilnavý keramický povrch. Neobsahuje žádné fluorované látky, při jeho výrobě se používá méně energie a navíc je téměř nemožné jej přehřát. Thermolon je vytvořený z keramického materiálu, který je rezistentní až do teploty 450 °C, je odolný proti poškrábání a je nepřilnavý. Na pánvi GreenPen je možné smažit a flambovat, aniž by se samotná pánev poškodila.

Související články:
Chemické látky používané k výrobě teflonu jsou pravděpodobně karcinogenní
Teflonové pánve jsou prý riziko

Food service 18, 2009, č.1-2, s.57
objednávka kopie článku

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018