Bezpečnost potravin

Pozor na falešný burčák

Vydáno: 19. 8. 2009
Autor: berankova1

Před falešným burčákem  z cizích hroznů varují moravští vinaři. Název burčák je chráněný ochrannou známkou.

V restauracích, vinotékách a stáncích podél silnic začal v těchto dnech prodej letošního burčáku. Podle odborníků jde ovšem mnohdy o falešný burčák ze zahraničních hroznů. "Název burčák máme totiž chráněný ochrannou známkou. Proto se smí používat jen na nápoj pocházející z českých hroznů," vysvětluje tajemník Svazu vinařů Martin Půček. Těch prý však zatím až na výjimky moc neuzrálo, my budeme ke sklizni většího množství hroznů potřebovat ještě alespoň čtrnáct dnů," tvrdí tajemník Půček.

Dovážet hrozny do EU z třetích zemí pro výrobu vína nebo burčáku je zakázáno úplně. Zákonem povolená doba prodeje burčáku je od 1. srpna do 30. listopadu.

Podle vinařů je pravděpodobné, že hrozny na výrobu prodávaného burčáku pocházejí z Maďarska. Měl by se proto prodávat pod označením částečně zkvašený hroznový mošt.

Burčák nabízí od minulého týdne například vinotéka Lenky Beranové ze Znojma. "Je to opravdu pravý burčák. Vyrábí se z hroznů, které pocházejí z Velkých Pavlovic. Jde o odrůdu Irsai Oliver, která dozrává jako první," řekla Beranová. Cena burčáku je podle ní stejná jako v minulém roce, tedy 70 korun za litr.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce už prodej burčáků kontroluje. "Výsledky prvních odběrů ale ještě nemáme," říká mluvčí inspekce Martina Šmídtová.
Státní inspekce se při kontrolách zaměřuje kromě původu hroznů také na to, zda prodejci burčák nezákonně neředí vodou. Za takové jednání jim ve správním řízení hrozí pokuty v řádech statisíců korun podle množství přidané vody.
"Při určování výše pokuty bude důležité, jak prodejce na upozornění zareaguje. Pokud chybu napraví, trest bude mírnější. Přísněji pak budeme posuzovat případy, kdy někdo prodával zředěný i jablečný mošt. To je oproti špatnému názvu horší oklamání spotřebitele," podotýká mluvčí Šmídtová.

Loni nevyhovělo laboratorním analýzám sedm ze 49 odebraných vzorků, obsah vody se pohyboval v rozmezí od patnácti do 47 procent. O rok dříve nevyhověl testům každý čtvrtý odebraný vzorek.
("Pozor na falešný burčák z cizích hroznů, varují moravští vinaři")

Zdroj: iDNES