Bezpečnost potravin

Pozastavení nutričních tvrzení o omega-3 mastných kyselinách

Vydáno: 25. 11. 2009
Autor:

Na základě petice vědců a lékařů bylo pozastaveno přijetí návrhu o schválení výživových tvrzení o n-3 MK obsažených nebo přidaných do výrobku.

Návrh změny nařízení 1924/2006/ES týkající se nutričních tvrzení o n-3 mastných kyselinách (MK) byl na poslední chvíli před přijetím pozastaven na základě petice odborníků. Návrh se dostal do pokročilé fáze přesto, že k němu byla již během jeho vzniku řada zásadních připomínek včetně konstruktivních alternativních návrhů. Podle petice podepsané odborníky z britských univerzit a institucí není zodpovědné a je pro spotřebitele zavádějící, pokud je výrazně upřednostňována jedna složka před jinými. Složení stravy z hlediska MK má být vyvážené. Kromě toho v návrhu stanovené limity podmiňující tvrzení jsou nízké. Výhody n-3 MK pro fyzické a duševní zdraví jsou prokazatelné jen u rybích olejů, nikoli z rostlinných zdrojů. Není jednoznačné, do jaké míry je účinek kyseliny alfa-linolenové (ALA) z rostlinných olejů ekvivalentní EPA a DHA (ikosapentaenová a dokosahexaenová kyselina).

Britská Food Standards Agency (FSA) doporučuje spotřebitelům přijímat denně 450 mg n-3 MK s dlouhým řetězcem (EPA a DHA) z ryb. ALA z rostlinných zdrojů nepříspívá významně ke kardiovaskulárnímu zdraví.


EU Food Law, 2009, č. 408, s. 14-15

Objednávka kopie článku


Předcházející informace
:

Co dále s limity pro tvrzení o mastných kyselinách?

Pět dalších nutričních tvrzení týkajících se tuků se zařadí do seznamu schválených

Mastné kyseliny a kardiovaskulární choroby

Obavy z nadměrné fortifikace n-3 mastnými kyselinami