Bezpečnost potravin

Požadavek na tvrzení „bez přidané soli“

Vydáno: 6. 9. 2010
Autor:

Britská Federace výrobců potravin a nápojů usiluje o zavedení nutričního tvrzení, které by deklarovalo potraviny obsahující pouze přirozeně přítomnou sůl.

Britská Federace výrobců potravin a nápojů (FDF) lobuje za zavedení nutričního tvrzení „bez přidané soli“, které by přispělo k lepší orientaci spotřebitelů a podpořilo výrobce orientované na omezování soli v potravinách. Zdůrazňují, že dosavadní pravidla zásadně rozlišují výrobky, které jsou přirozeně bez obsahu soli („bez obsahu soli“) a výrobkem s nepatrným přirozeným obsahem soli. Takto je např. v nevýhodě konzervované kukuřičné zrno ve vodě, kde nelze uvést „bez obsahu soli“. Podobný problém může být u snídaňových cereálií, muesli, snacků ne bázi brambor nebo směsi bylin a koření. Výrobci se snaží změnou receptury určitých výrobků snížit příjem soli, ale potřebují tuto skutečnost na výrobku deklarovat.

Dále FDF usiluje o zavedení tvrzení „x% méně soli/tuku/cukru“.


EU Food Law, 2010, č. 447, s. 4