Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Použití bakteriofágů proti vybraným patogenům do kategorie

Rostlinná výroba - Archiv > Rostlinná výroba - Archiv> Zemědělství - Archiv
Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv > Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Potravinářství - Archiv
Živočišná výroba - Archiv > Živočišná výroba - Archiv> Zemědělství - Archiv

Použití bakteriofágů proti vybraným patogenům

Vydáno: 30.5.2008
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Použití fágů vůči tzv. “velké čtyřce” (Listeria, Salmonella, Campylobacter, patogenní Escherichia coli).

Mezi hlavní patogeny souvisejícími s potravinami patří tzv. “velká čtyřka”, ke které patří:
Listeria monocytogenes,
Salmonella,
Campylobacter,
– patogenní E. coli.
Z uvedených patogenů se pouze Listeria monocytogenes běžně usidluje ve výrobním zařízení, a je tak schopna kontaminovat potraviny až ke konci výrobního procesu. Je proto logické použít fág v tom stádiu výroby, ve kterém dochází pravděpodobně ke kontaminaci. U řady potravin to bude před balením, ale sýr je náchylný ke kontaminaci již během zrání. Existuje řada studií úspěšného použití fágů u potravin kontaminovaných mikroorganismem Listeria monocytogenes.
Ostatní tři mikroorganismy se ve výrobním zařízení neusidlují pravidelně a ke kontaminaci pochází obvykle u surovin. Jde např. o kontaminaci hospodářských zvířat. Jednou z možností použití fágů je během chovu dobytka. Tato aplikace by mohla doplňovat nebo nahrazovat ošetření masa po porážce. Byly provedeny studie zaměřené na ošetření kuřat fágy proti patogenům Salmonella a Campylobacter a dále přežvýkavců fágy účinnými proti patogenní E. coli. Ve většině studií bylo pozorováno značné snížení bakteriální zátěže. Snížení kontaminace krátce před porážkou významně snižuje následná rizika související s bezpečností potravin. V některých případech se nevylučuje dodatečné použití fágů v dalších krocích výroby potravin. Četné studie totiž naznačují, že jde o vysoce účinný postup. Více informací je k dispozici v příloze (včetně obrázků znázorňujících mechanismus působení fágů) a v souvisejících článcích.
 
Příloha: Bakteriofágy (pdf, 438 kB)
 
Související články:
* Bakteriofágy: nový nástroj pro zajištění bezpečnosti potravin
* Použití bakteriofágů k ošetření výrobního zařízení a potravinářských surovin
* Komerční přípravky na bázi bakteriofágů
 
Food Technology 62, 2008, č. 4, s. 46–54

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018