Bezpečnost potravin

Potravinářský úterek: Výsledky kontrolní činnosti SVS ČR v roce 2024

Vydáno: 16. 4. 2025
Autor: ÚZEI

Foto: SVS

Česká potravinářská společnost z. s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) Vás zvou na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 29. 4. 2025 od 14:30 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p. na téma:

Výsledky kontrolní činnosti SVS ČR v roce 2024
Přednášející
MVDr. Jana Horňáčková
Ústřední veterinární správa SVS

ABSTRAKT
Státní veterinární správa ČR v rámci své činnosti provádí kontrolu v podnicích zpracovávajících
živočišné produkty. Prvořadým úkolem je zajistit, aby na trh byly uváděny jen zdravotně nezávadné
a bezpečné potraviny.

V ČR je více než 7 700 schválených a registrovaných či registrovaných subjektů, které s produkty živočišného původu zacházejí. V roce 2024 SVS ČR provedla téměř 20 000 kontrolních akcí zaměřených na maso a masné výrobky, mléko a mléčné výrobky, vejce, ryby, med a zvěřinu. V rámci kontrol byly odebírány vzorky k ověření zdravotní nezávadnosti a také jakosti produktů živočišného původu, dále vzorky k monitoringu cizorodých látek v produktech živočišného původu.

SVS ČR je zapojena také do informačního systému RASFF, který informuje o nebezpečných potravinách distribuovaných z jiných států. V oblasti veterinární hygieny bylo zjištěno u téměř 800 kontrol alespoň jedno pochybení.

Účast na přednášce je bezplatná a bez předchozí registrace.

Zdroj: ÚZEI