Potravinářský úterek – „Potravinová alergie“
Česká potravinářská společnost z. s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) Vás zvou na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 24. 9. 2024 od 14:30 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p. na téma:
Potravinová alergie
Přednášející
Ing. Markéta Begany
VÚP Praha, v.v.i.
ABSTRAKT
Z důvodu genetické zátěže, znečištěného ovzduší a nevhodného životního stylu je stále větší množství lidí sužováno alergiemi na určité potraviny. V České republice trpí potravinovou alergií 5 až 8 % dětí a 3 % dospělých.
Alergické reakce jsou doprovázeny kožními problémy, očními záněty, trávicími nebo dýchacími obtížemi, v extrémním případě anafylaktickým šokem, způsobují častější výskyt dalších onemocnění, či celkové neprospívání a vychýlení imunity. Nepřiměřené reakce imunitního systému ovlivňují psychiku i celkovou kvalitu života.
Tato přednáška si pokládá následující otázky:
- Ve kterých potravinách najdeme daný alergen?
- U kterých potravin hrozí zkřížená alergie?
- Jaká dietní opatření máme při potvrzené alergii dělat, abychom se vyhnuli alergické reakci?
Budeme se věnovat alergii na ořechy, sóju, ryby a dary moře, ovoce a zeleninu, mléko, vejce a mouku.
Účast na přednášce je bezplatná a bez předchozí registrace.
Zdroj: ÚZEI