Bezpečnost potravin

Potravinářské využití baobabu

Vydáno: 8. 4. 2009
Autor:

Složení a nutriční hodnota plodů a listů původem afrického stromu.

Baobab (Adansonia digitata) je strom pocházející z Afriky. Roste v suchých oblastech Súdánu až po jižní Afriku. Z Afriky se rozšířil do dalších oblastí (Madagaskar, Zanzibar, Indie, Sri Lanka). Baobab se využívá k potravinářským a léčebným účelům.
Podle publikovaných údajů obsahuje dužina baobabu velké množství vitaminu C. Konzumace 40 g pokrývá 84 až více než 100 % doporučené denní dávky u těhotných žen (19–30 let). Sušené listy baobabu jsou zvláště bohaté na vápník (307–2 640 mg/100 g). Obsahují dále kvalitní bílkoviny. Celá semena a jádra mají relativně vysoký obsah lipidů (11,6–33,3 g/100 g a 18,9–34,7 g/100 g). Dužina i listy vykazují antioxidační účinky, přičemž vyšší jsou u dužiny než u listů.
 
V přehledové práci publikované v časopise Critical Reviews in Food Science and Nutrition 49, 2009, č. 3, s. 254–274 jsou uvedeny tři oblasti, na které by se měl zaměřit další výzkum týkající se baobabu. Je to:
1. analýza (odběr a úprava vzorku, přesnost a preciznost analýzy),
2. výživová hodnota (stravitelnost, biologická využitelnost),
3. vliv zpracování a skladování na nutriční složení.