Bezpečnost potravin

Potravinářská inspekce zjistila klamání o obsahu masa u vepřové konzervy

Vydáno: 4. 5. 2022
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI

 

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) se intenzívně věnují kontrolám nejen bezpečnosti, ale i jakosti potravin v tržní síti a aktuálně zakázali šarži masné konzervy z dovozu s o 10 % nižším obsahem masa oproti informaci na obalu.

Potravinářská inspekce nařídila společnosti Lidl Česká republika v.o.s, aby neprodleně stáhla z celé své tržní sítě nevyhovující potravinu PIKOK Chalupářské vepřové maso s označením data minimální trvanlivosti do 17.12.2023, označení šarže: L 14954, výrobce: PAMAPOL S.A., ul. Wielunska 2, 97-438 Rusiec, Polsko, země původu: Polsko.

Výrobce ve složení potraviny mj. uvedl: „89 % vepřové maso“. U předmětné šarže potraviny však rozbor v akreditované laboratoři SZPI potvrdil přítomnost vepřového masa pouze v množství 79,5 %, údaj na obalu potraviny tak byl pro spotřebitele zavádějící ohledně skutečného podílu vepřového masa.

SZPI s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  

Zdroj: SZPI