Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Potravinářská inspekce zakázala švestková povidla pro nízký obsah ovoce do kategorie

Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

Potravinářská inspekce zakázala švestková povidla pro nízký obsah ovoce

Vydáno: 23.9.2022
Tisk článku
Autor: SZPI
Tisková zpráva SZPI

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se intenzivně věnuje případům klamání spotřebitelů a aktuálně zakázala šarži švestkových povidel s cca o třetinu nižším podílem ovocné složky oproti deklaraci na obalu.

Potravinářská inspekce nařídila společnosti Albert Česká republika, s.r.o., aby neprodleně stáhla z celé své tržní sítě nevyhovující potravinu Gustona ŠVESTKOVÁ POVIDLA s označením data minimální trvanlivosti do 25. 2. 2024, výrobce: RISO - R s.r.o., Košická cesta 2074, 97901 Rimavská Sobota, Slovensko, země původu: Slovensko.

Výrobce na etiketě potraviny mj. uvedl: „Pro výrobu 100 g hotového výrobku bylo použito 170 g ovoce“. Laboratorní rozbor v akreditované laboratoři však potvrdil, že 100 g hotového výrobku bylo vyrobeno pouze ze 111 g ovoce. Spotřebiteli tak byla poskytnuta zavádějící informace o složení potraviny.

SZPI s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení pokuty.

U výrobků ze zpracovaného ovoce je uváděna hmotnost ovoce vždy v původním nezpracovaném stavu. Proto je u této komodity uvedený obsah ovoce vždy vyšší oproti finálnímu výrobku s ovocem v již zpracovaném stavu.


Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  

Zdroj: SZPI
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021