Bezpečnost potravin

Potravinářská inspekce varuje před sojovou omáčkou s nadlimitním obsahem 3-MCPD

Vydáno: 5. 8. 2008
Autor: sukova1

Tisková zpráva SZPI ze dne 4.8.2008.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce obdržela prostřednictvím evropského Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva informace, že by se na českém trhu mohla vyskytovat sojová omáčka původem z Vietnamu, která obsahuje nadlimitní množství látky 3-MCPD (3-monochlor-1,2-propandiol). Předpisy povolují 20 mikrogramů této látky na jeden kilogram, inkriminovaná omáčka však podle laboratorních testů obsahuje 75,5 mikrogramů na kilogram.
Následná kontrola v provozovně společnosti DALAT, spol. s r.o. potvrdila, že informace jsou pravdivé. Inspektoři zjistili, že firma v dubnu letošního roku dovezla celkem 24 tis. kusů této omáčky (Sojová omáčka Chin-su, 250 ml., datum minimální trvanlivosti 25.02.10). Část, tj. 4200 kusů, dále distribuovala na Slovensko, zbytek byl však určen pro český trh. Inspekce proto uložila společnosti opatření informovat všechny své odběratele a uvedenou omáčku od nich stáhnout. Inspektoři na místě také odebrali vzorky jiné šarže sojové omáčky od stejného vietnamského výrobce, u kterých bude laboratorně ověřováno množství 3-MCPD.
Vzhledem k dlouhé době trvanlivosti mohou mít spotřebitelé toto zboží stále doma, inspekce proto těmto lidem nedoporučuje omáčku konzumovat. Zdravotní riziko však hrozí až při dlouhodobé konzumaci většího množství této omáčky.

Zpracovala: Martina Šmídtová, tisková mluvčí SZPI
4. 8. 2008