Bezpečnost potravin

Potravinářská inspekce uložila stažení potraviny „Křehké plátky s česnekem a cibulí“

Vydáno: 4. 11. 2010
Autor: berankova1

Tisková zpráva SZPI ze dne 4.11. 2010.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce na základě oznámení Slovinska, které obdržela prostřednictvím systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF), a na základě svých kontrolních šetření uložila stažení potraviny „Křehké plátky s česnekem a cibulí“ (balení 106 g, datum minimální trvanlivosti 21. 4. 2011), ve které byl zjištěn obsah lepku  v množství 154 mg/kg u potraviny. Výrobek je však na obalu označen jako přirozeně bezlepkový.

Běžné potraviny lze označovat jako „přirozeně bezlepkové“ pouze pokud obsah lepku v potravině nepřesahuje hladinu 20 mg/kg. Lepek patří mezi alergeny a potraviny, ve kterých je nalezen alergen ve vyšším množství, než je přípustný limit, jsou vzhledem k možným dopadům na zdraví alergiků kvalifikovány jako nebezpečné.

Příčina kontaminace pravděpodobně spočívala v nedostatečné sanitaci výrobního zařízení. Mimo Českou republiku byla kontaminovaná šarže tohoto výrobku distribuována do Slovinska a na Slovensko. Smluvním výrobcem pro společnost RACIO s.r.o., Břeclav, která s výrobkem obchoduje, byla firma POEX Velké Meziříčí, a.s. V současné době firma RACIO s.r.o. danou šarži výrobku stahuje, avšak vzhledem k dlouhému datu trvanlivosti ho mohou mít spotřebitelé ještě doma. Osobám trpícím alergií tudíž inspekce nedoporučuje konzumaci této potraviny
(Zpracovala: Romana Kadaňková – vedoucí oddělení komunikace ÚI SZPI)
 

Zdroj:  SZPI