Bezpečnost potravin

Potravinářská inspekce informuje o dalších případech klamání o původu hovězího masa v restauraci

Vydáno: 13. 2. 2019
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 13. 2. 2019.

V rámci probíhajících intenzivních cílených kontrol, zaměřených na  pravdivost deklarovaných údajů o původu hovězího masa a správné uvádění informací pro spotřebitele v provozovnách společného stravování, zjistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) další případ pochybení v deklaraci o původu masa.

Klamání spotřebitele o skutečném původu hovězího masa zjistili inspektoři v  pražské restauraci Grill Restaurant, U Michelského lesa – Grill Eat s.r.o., a to konkrétně u dvou nabízených pokrmů.

Severoamerický hovězí Flap (pupek), u kterého z kontroly nabývacích dokladů a etikety na obalu suroviny vyplynulo, že zemí původu hovězího byla Austrálie.

Severoamerický hovězí hamburger, opečené brambory, kde etiketa na obalu suroviny ukázala na český původ masa. Maso mělo současně prošlé datum použitelnosti.

Kontrolovaná osoba na základě inspekčních zjištění přeznačila nabídku a bude s ní zahájeno správní řízení o uložení pokuty.
 

Zpracoval: Mgr. Radoslav Pospíchal, referent mediální komunikace
13. 2. 2019

Zdroj: SZPI