Bezpečnost potravin

Porážka a zpracování masa a masných výrobků v ekologickém zemědělství

Vydáno: 6. 4. 2009
Autor:

Nová příručka.

Tato příručka poskytuje návody a doporučení, jak jednoduše zorganizovat porážku, vybudovat a uvést do provozu zpracovnu masa i masných výrobků přímo na úrovni zemědělského podniku. Je určena stávajícím i budoucím zpracovatelům, provozujícím porážku a zpracování masa na farmě.
Příručku ocení především ti, kteří si potřebují odpovědět na otázku, co vše je nutné splnit a zabezpečit pro to, aby mohly být faremní výrobky uvedeny do oběhu. K vlastní realizaci prvního prodaného produktu, nebaleného či baleného výsekového masa nebo dokonce masného výrobku vede cesta složitá a zdlouhavá, a právě tato metodika slouží jako průvodce na této cestě.
 Příručka obsahuje přehled potřebných zákonů, předpisů a vyhlášek, obecné požadavky na vybavení provozu pro porážku a zpracování, následně samotné zpracování a výroba faremních produktů, seznam a vzory dokumentů HACCP, potřebné informace pro prodej ze dvora, možnost finanční podpory v oblasti zpracování masa a nakonec užitečné odkazy a publikace.
Součástí metodiky je fotopříloha názorných příkladů z provozu porážky a zpracování. Pasáže týkající se hygieny výroby a porážky byly konzultovány s Odborem veterinární hygieny, ochrany veřejného zdraví a ekologie Státní veterinární správy ČR.
Distribuce od dubna 2009 na Bioinstitutu za 40,- kč + poštovné, publikace má 52 stran, vytištěno na recyklovaném papíře. Objednávky na tel: 585 631 182, info@bioinstitut.cz.
Příručku obdrží poštou zdarma všichni chovatelé registrovaní u některé z kontrolních organizací.
Další informace o příručce ZDE