Bezpečnost potravin

Popcorn vhodnou složkou stravy amerických dětí i dospělých

Vydáno: 31. 5. 2008
Autor:

Podle studie amerického Centra pro lidskou výživu mají jedinci konzumující popcorn o 250 % vyšší přísun celých zrn a o 22 % vyšší přívod vlákniny než osoby, které popcorn nejedí.

Podle studie publikované v květnovém čísle časopisu Journal of the American Dietetic Association mají jedinci konzumující popcorn o 250 % vyšší přísun celých zrn a o 22 % vyšší přívod vlákniny než osoby, které popcorn nejedí. Studie vycházející z analýzy National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) z let 1999–2002, byla zpracována Centrem pro lidskou výživu (CHN) a financována společností ConAgra Foods, Inc.. Byla zjišťována průměrná spotřeba popcornu u americké populace a sledováno, zda konzumenti popcornu vykazují rozdílné stravovací návyky nebo fyziologické biomarkery kardiovaskulárních onemocnění v porovnání s těmi, co popcorn nejedí. Konzumenti popcornu jedli denně v průměru 38,8 g popcornu, průměrně 2,5 porce celých zrn a 18,1 g vlákniny. Kontrolní skupina bez popcornu konzumovala denně 0,7 porce celých zrn a 14,9 g vlákniny. Výzkumníci rovněž zaznamenali menší, ale významné rozdíly v přívodu sacharidů, hořčíku, proteinu, niacinu a folátů. Mimoto měli konzumenti popcornu vyšší přívod veškerých zrn a menší spotřebu masa. Bylo konstatováno, že popcorn může být zdravou alternativou energeticky bohatých snacků s nízkým obsahem živin a mohl byl zlepšit nutriční stav Američanů všech věkových kategorií a napomoci jim dodržovat směrnice pro zdravé stravování, doporučující konzumovat denně tři porce celých zrn.