Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Pomocí GM rostlin lze redukovat otravy z kontaminovaných jídel do kategorie

Geneticky modifikované potraviny a krmiva > Geneticky modifikované potraviny a krmiva
Aktuality > Aktuality

Pomocí GM rostlin lze redukovat otravy z kontaminovaných jídel

Vydáno: 25.9.2015
Tisk článku
Autor: BIOTRIN
Informace organizace BIOTRIN ze dne 25. 9. 2015.

Tým vědců z německých společností Nomad Bioscience a Icon Genetics objevil novou strategii, jak bojovat proti nemocem způsobeným konzumací kontaminovaných potravin. Pomocí genového inženýrství vyprodukovali ve vybraných rostlinách antimikrobiální proteiny, které lze následně extrahovat a použít pro dekontaminaci potravin, zejména masa.

Do výzkumu byly vybrány jako pokusné rostliny tabák, řepa, špenát, čekanka a salát. V těchto geneticky modifikovaných (dále GM) rostlinách byly následně vyprodukovány proteiny koliciny, které dokáží zničit nebezpečné kmeny Escherichia coli. V rámci výzkumu bylo zjištěno, že nejvíce těchto proteinů vyprodukuje GM tabák, a zároveň byly identifikovány nejúčinnější druhy kolicinů.

Vědci věří, že se jedná o ekonomicky životaschopnou metodu, jak zabránit nemocem způsobeným kontaminovanými potravinami. Koliciny jsou jednak mnohonásobně aktivnější v boji proti bakterii než klasická antibiotika a také levnější než srovnávané nejčastěji používané metody dekontaminace potravin (např. zahřátí nebo ošetření kyselinou). Navíc koliciny neovlivňují chuť a kvalitu ošetřeného masa.

Pro reálné využití chtějí vědci nyní získat povolení americké Food and Drug Administration, což může být ovšem běh na dlouhou trať, neboť uvedené proteiny se běžně v lidské stravě nevyskytují.

Zdroj: http://www.popsci.com/scientists-have-invented-new-way-to-remove-e-coli-from-your-food

Převzato: BIOTRIN

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018