Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Pokles příjmu vápníku u mladistvých do kategorie

Informace pro spotřebitele > Informace pro spotřebitele
Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

Pokles příjmu vápníku u mladistvých

Vydáno: 25.6.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Aby se zamezilo zdravotním problémům v pozdějším věku, je třeba nedostatečnému příjmu vápníku zamezit nabídkou mléčných výrobků.
Studie uveřejněná v časopise Journal of Nutrition Education and Behavior ukázala, že u spotřebitelů, kteří dovrší dvaceti let, dochází ke snížení konzumace mléčných výrobků, čímž se snižuje jejich příjem vápníku. Ve studii provedené v USA na University of Minnesota snížila většina z 1 500 účastníků studie příjem vápníku na střední škole a v letech bezprostředně po jejím absolvování. Výzkumníci zjistili, že více než polovina mužů a více než dvě třetiny žen přijímaly méně vápníku, než je doporučovaný denní příjem.
Vzhledem k tomu, že se vrcholu kostní hmoty dosahuje u třicátníků, považuje se dostatečný příjem vápníku, bílkovin a vitaminu D (všechny tyto složky jsou obsaženy v mléčných výrobcích) u náctiletých a mladých dospělých za klíčový pro snižování rizika osteoporózy a některých dalších zdravotních problémů v pozdějším věku. Doporučená denní dávka vápníku pro děti na vyšším stupni je asi 1 300 mg, pro mladé dospělé asi 1 000 mg.
Studie dochází k závěru, že dlouhodobý pokles denního příjmu vápníku (u žen v průměru o 153 mg, u mužů o 194 mg) by měly zastavit intervence zaměřené na adolescenty.
 
Zdroj: IFT (23.6.2009)
 
Oslava mléka 2009 – Mlékárenský výrobek roku 2009
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021