Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Pohankové proteiny možným prostředkem snižování cholesterolu do kategorie

Vlivy na zdraví - Archiv > Vlivy na zdraví - Archiv> Potravinářství - Archiv

Pohankové proteiny možným prostředkem snižování cholesterolu

Vydáno: 6.9.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Proteiny z pohanky tatarky a pohanky obecné pravděpodobně mohou snižovat hladinu cholesterolu a přispívat zdraví tlustého střeva.
Výsledky japonského výzkumu, publikovaného v časopisu Journal of Food Science naznačují, že proteiny z pohanky tatarky (Fagopyrum tataricum Gaertn ) a pohanky obecné (Fagopyrum esculentum Moench) mohou snižovat hladinu cholesterolu. V rámci prováděného výzkumu byla pokusným krysám podávána strava s vysokým obsahem cholesterolu suplementovaná proteinem z pohanky obecné (BWP), resp. pohanky tatarky (TBP), která snižovala hladinu cholesterolu o 32, resp. 25 %. Pokud by se výsledky potvrdily i v humánních experimentech, stala by se pohanka silným konkurentem fytosterolů a stanolů, které v současné době dominují na trhu přípravků snižujících cholesterol. V další sérii pokusů sledovali výzkumníci na základě měření litogenního indexu vliv pohankových proteinů na snížení tvorby žlučových kamenů (litogeneze). Bylo zjištěno, že suplementace BWP, resp. TBP vede ke snížení litogenního indexu o 62, resp. 43 %, což naznačuje, že BPW i TBP by mohly být využívány jako ingredience funkčních potravin. Hypercholesterolemie je spojena s řadou onemocnění, zejména kardiovaskulárními chorobami, které jsou příčinou téměř 50 % veškerých úmrtí v Evropě a ekonomiku EU zatěžují ročně odhadem 169 mld. EUR (202 mld. USD). TBP obsahuje 45,8 % proteinu, 7,8 % lipidů a 2,7 % potravní vlákniny, zatímco BWP obsahuje 65,8 % proteinu, 22,0 % lipidů a 7,0 % potravní vlákniny. TBP má více rutinu a kvercetinu než BWP, a to konkrétně 5,3 resp. 4,4 mg rutinu na 100 gramů, resp. 1 710 resp. 5,4 mg kvercetinu na 100 gramů. Výsledy naznačují, že rutin v mouce z pohanky tatarky může být během alkalické extrakce z větší části degradován na kvercetin. Mezi kvercetinem a proteinem z pohanky tatarky pravděpodobně existují synergické vztahy. Obě látky jsou označovány za příznivě působící na tlusté střevo, které chrání před oxidačním poškozením. Aby mohly být pohankové proteiny označeny za látky prospěšné pro snižování cholesterolu a udržování zdraví tlustého střeva je třeba provést řadu dalších výzkumů, i když počáteční animální studie jsou více než nadějné. Výzkum byl proveden pracovníky z Iida Women's Junior College, Hiroshima University, Takano Co., Ltd, Prefectural University of Hiroshima, a Food Technology Research Institute of Nagano Prefecture.
http://www.nutraingredients.com/news/ng.asp?n=79348-buckwheat-cholesterol-quercetin 
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018