Bezpečnost potravin

Pohankové proteiny možným prostředkem snižování cholesterolu

Vydáno: 6. 9. 2007
Autor: pospisilova

Proteiny z pohanky tatarky a pohanky obecné pravděpodobně mohou snižovat hladinu cholesterolu a přispívat zdraví tlustého střeva.

Výsledky japonského výzkumu, publikovaného v časopisu Journal of Food Science naznačují, že proteiny z pohanky tatarky (Fagopyrum tataricum Gaertn ) a pohanky obecné (Fagopyrum esculentum Moench) mohou snižovat hladinu cholesterolu. V rámci prováděného výzkumu byla pokusným krysám podávána strava s vysokým obsahem cholesterolu suplementovaná proteinem z pohanky obecné (BWP), resp. pohanky tatarky (TBP), která snižovala hladinu cholesterolu o 32, resp. 25 %. Pokud by se výsledky potvrdily i v humánních experimentech, stala by se pohanka silným konkurentem fytosterolů a stanolů, které v současné době dominují na trhu přípravků snižujících cholesterol. V další sérii pokusů sledovali výzkumníci na základě měření litogenního indexu vliv pohankových proteinů na snížení tvorby žlučových kamenů (litogeneze). Bylo zjištěno, že suplementace BWP, resp. TBP vede ke snížení litogenního indexu o 62, resp. 43 %, což naznačuje, že BPW i TBP by mohly být využívány jako ingredience funkčních potravin. Hypercholesterolemie je spojena s řadou onemocnění, zejména kardiovaskulárními chorobami, které jsou příčinou téměř 50 % veškerých úmrtí v Evropě a ekonomiku EU zatěžují ročně odhadem 169 mld. EUR (202 mld. USD). TBP obsahuje 45,8 % proteinu, 7,8 % lipidů a 2,7 % potravní vlákniny, zatímco BWP obsahuje 65,8 % proteinu, 22,0 % lipidů a 7,0 % potravní vlákniny. TBP má více rutinu a kvercetinu než BWP, a to konkrétně 5,3 resp. 4,4 mg rutinu na 100 gramů, resp. 1 710 resp. 5,4 mg kvercetinu na 100 gramů. Výsledy naznačují, že rutin v mouce z pohanky tatarky může být během alkalické extrakce z větší části degradován na kvercetin. Mezi kvercetinem a proteinem z pohanky tatarky pravděpodobně existují synergické vztahy. Obě látky jsou označovány za příznivě působící na tlusté střevo, které chrání před oxidačním poškozením. Aby mohly být pohankové proteiny označeny za látky prospěšné pro snižování cholesterolu a udržování zdraví tlustého střeva je třeba provést řadu dalších výzkumů, i když počáteční animální studie jsou více než nadějné. Výzkum byl proveden pracovníky z Iida Women’s Junior College, Hiroshima University, Takano Co., Ltd, Prefectural University of Hiroshima, a Food Technology Research Institute of Nagano Prefecture.