Bezpečnost potravin

Podle názoru FSA by se chléb měl obohacovat kyselinou listovou

Vydáno: 30. 5. 2007
Autor: pospisilova

FSA schválil fortifikaci chleba kyselinou listovou, která může významně redukovat výskyt defektů neurální trubice způsobených deficitem tohoto vitaminu.

Britský Úřad pro bezpečnost potravin (FSA) podporuje, podle svého prohlášení, kampaň za přidávání kyseliny listové do chleba. Vědci jsou přesvědčeni, že přidávání kyseliny listové do chleba může u novorozenců významně redukovat výskyt defektů neurální trubice (př. spina bifida) způsobených deficitem tohoto vitaminu. Doporučení výrobcům přidávat kyselinu listovou do chleba bylo FSA jednomyslně přijato a postoupeno ministerstvu zdravotnictví. Každoročně se v Británii vyskytují stovky případů defektů neurální trubice u novorozenců. Více než 13 milionů Britů nepřijímá ve stravě dostatečné množství kyseliny listové, která se přirozeně vyskytuje v řadě potravin včetně hrachu, brokolice, hnědé rýže, ovoce či klíčků. FSA považuje tento krok za součást balíku opatření, která mají napomáhat prevenci vrozených vad v těhotenství, a která budou mít i širší příznivý zdravotní dopad na ostatní populaci. Současně bylo vědecky vyhodnoceno a potvrzeno, že příznivé účinky fortifikace kyselinou listovou převažují na potenciálními riziky. Nicméně kritici rozhodnutí FSA namítají, že masová medikace veškeré populace prostřednictvím přidávání vitaminů do chleba je neetická, spotřebitelé by měli mít možnost volby. Mimoto se opět rozvířila otázka maskování deficitu vitaminu B12  u starších osob způsobované fortifikací chleba kyselinou listovou.