Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Piniové oříšky příčinou hořké pachuti do kategorie

Informace pro spotřebitele > Informace pro spotřebitele

Piniové oříšky příčinou hořké pachuti

Vydáno: 21.7.2009
Tisk článku
V průběhu let se občas objevují případy, kdy se následně po konzumaci piniových oříšků objeví několik dní přetrvávající kovová pachuť. Příčina nebyla zjištěna.
Piniové oříšky - semena samčích zdřevnatělých květů středomořské borovice Pinus pinea známé jako Pignoli. Obsahují přes 60 % tuků, složených převážně z nutričně významných polynenasycených mastných kyselin, především kyseliny linolové (cis,cis, 9,12/C18:2, omega-6), pinolenové (trans,cis,cis delta-5,9,12/C18:3) a olejové (cis, 8/C18:1). Jsou bohaté i na biologicky kvalitní (kompletní) bílkoviny, vitamin B1, B2, draslík a železo. Vzhledem k obsahu nenasycených mastných kyselin tuky snadno žluknou. Chutí připomínají mandle a mají slabě pryskyřičnou příchuť. Piniové oříšky se prodávají oloupané, pražené a někdy i solené. S italskou omáčkou pesto se používají na těstoviny.
Vzhledem k tomu, že britský úřad Food Standards Agency dostal během posledních měsíců (2009) řadu stížností ohledně hořké pachuti zůstávající v ústech řadu dnů až několik týdnů po konzumaci piniových oříšků, obrátil se na Centrum pro toxiny (Poison Center) v Belgii, aby tento fenomén posoudilo. Na tomto pracovišti se již od r. 2001 zabývali otázkou, proč některé šarže způsobují hořkou pachuť a jiné nikoli. Nepřišli však na příčinu, ani na žádný rozdíl v chemickém složení. S hořkou chutí není spojeno žádné ohrožení zdraví, nikdo z postižených nic takového neohlásil.
Podle spotřebitelů se kovová hořká chuť vzadu na patře neprojevuje hned při konzumaci piniových oříšků, ale až po ní, většinou s časovým odstupem až dvou dnů, a ovlivňuje po několik dnů chuť všeho dalšího jídla.
Tato hořká pachuť se vyskytuje po konzumaci piniových oříšků spíše výjimečně. Bezpochyby lze doporučit, aby spotřebitelé nakupovali obchodech, kde je zboží čerstvé a aby nakupovali jen v menším množství, aby oříšky nebyly dlouho skladovány.

Food Standards Agency. Pine nuts associated with a bitter aftertaste (2009)
Podle jedné hypotézy souvisí hořká pachuť s triglyceridy s nenasycenými mastnými kyselinami (C16 a C-18) zjištěnými v piniových semínkách z Číny (r. 2000). Z Číny tehdy pocházely piniové oříšky, které v několika případech vyvolaly zmíněné potíže.

European J. of Emmergency Medicine. Výtah z prezentace na „Congress of the Society for Clinical Toxicology“ v Brusselu v prosinci 2000: Taste disturbances after pine nut ingestion
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021