Bezpečnost potravin

Pektin účinný proti rakovině?

Vydáno: 23. 10. 2008
Autor:

Fragmenty pektinu jsou pravděpodobně odpovědné za pozitivní účinky ovoce a zeleniny na zdraví.

Vědci z výzkumného ústavu potravinářského ve Velké Británii (IFR) nalezli nové možné vysvětlení toho, proč jsou osoby, které konzumují hodně ovoce a zeleniny, chráněny před rakovinou.
Podle vědců se ochranné působení ovoce a zeleniny přisuzuje štěpným produktům pektinu, který se nachází ve všech druzích ovoce a zeleniny. Tyto fragmenty pektinu vážou a tím inhibují působení galectinu 3 (Gal3) – proteinu, který hraje roli ve všech stádiích progrese rakoviny.
Další výzkum v IFR se zaměří na studium bioaktivního pektinu. Pokud se prokáže pozitivní úloha pektinu v prevenci rakoviny, vědecky se tím doloží doporučení, proč je třeba denně konzumovat minimálně pět porcí ovoce a zeleniny (viz kampaň 5-a-day). 
 
Zdroj: IFR