Bezpečnost potravin

Pekařské výrobky s kofeinem

Vydáno: 3. 2. 2007
Autor: pospisilova

Nové pekařské výrobky obsahují v jedné porci 50 mg kofeinu, přidávaného v mikroenkapsulované formě.

Americký molekulární biolog vyvinul jako reakci na stále častější požadavky spotřebitelů na potraviny, které by je ráno „rychle nastartovaly do nového dne“, způsob přídavku kofeinu do pekařských výrobků, včetně koblih a bagelů. Maximální množství přidaného kofeinu se pohybuje v mezích od 50 do 100 mg na jednu porci (typický šálek kávy obsahuje 50 mg kofeinu, kofeinové kapsle 100–200 mg). Po zjištění, že přímý přídavek kofeinu do koblih není vhodný, bylo použito kofeinu ve formě drobných částeček zhruba velikosti mouky, které byly potaženy vrstvičkou rostlinného oleje, který eliminoval přírodní hořkou chuť kofeinu. Pozitivní přijetí nových výrobků Buzz Dounuts a Buzzed Bagels v malé experimentální kavárně přesvědčilo vynálezce, že o kofeinové pečivo bude mezi spotřebiteli zájem, a proto se nyní snaží o dohodu s předními pekárenskými producenty včetně fy Dunkin Dounuts a Starbucks. Vzhledem k tomu, že 80 % britské populace pije pravidelně kávu, přitahuje tato inovace pečiva ale i zájem lékařské obce, jejíž členové varují před nebezpečím možného předávkování kofeinem, a to především u těhotných žen a dětí. Více informací na adrese nebo zde