Bezpečnost potravin

Parmská letní škola: Přístup „jedno zdraví“

Vydáno: 5. 2. 2020
Autor: KM EFSA

Parma, 9. – 11. června 2020

EFSA a Škola pokročilých studií potravin a výživy při Parmské universitě, ve spolupráci s Katolickou universitou Sacro Cuore v Piacenze, pořádají další ročník letní školy otevřené mladým vědcům z celého světa.

Letošní ročník se uskuteční v sídle EFSA v Parmě 9. – 11. června 2020.

Obecným cílem školy je účastníkům poskytnout příležitost učit se od nejlepších expertů na využívání přístupu hodnocení rizika/prospěšnosti v oblastech bezpečnosti potravin a výživy. A to jak formou teorie, tak i praktických procvičování na případových studiích a komunikace výsledků studií hodnocení rizika/prospěšnosti.

Letošní ročník bude zaměřen na přiblížení přístupu „jednoho zdraví“ (One Health Approach), a to vč. teorie, případových studií, ekonomických dopadů a vnímání spotřebitelů. „Jedno zdraví“ je přístup k navrhování a realizaci programů, politik, právních předpisů a výzkumu na lokální, regionální, národní a globální úrovni, který spojuje různé disciplíny a činnosti k dosažení cílů v oblasti veřejného zdraví.

Je to koncept, který uznává existující vazby mezi zdravím zvířat, lidí a životním prostředím. Dobrými příklady těchto vztahů jsou zoonotická onemocnění, onemocnění z potravin či antimikrobiální rezistence, kde je přístup „jednoho zdraví“ zejména významný.

Letní škola je bez poplatku, aby této příležitosti mohl využít co největší počet Ph.D. studentů a začínajících vědců, případně jiných zájemců s odborným vzděláním, na začátku své kariéry. Počet účastníků je omezen na 150 (o účasti bude rozhodovat pořadí, ve kterém se zájemce přihlásil).

Registrace je možná online do 31. 3. 2020.

Veškeré informace naleznete na internetových stránkách akce.

Zdroj: Parma summer school