Bezpečnost potravin

Pančované víno se k zákazníkům nedostane, po odhalení bude zničeno

Vydáno: 19. 5. 2014
Autor: MZe

Tisková zpráva Ministerstva zemědělství ze dne 16. 5. 2014.

Novela zákona o Státní zemědělské a potravinářské inspekci zlepší situaci na trhu s vínem. Pokud inspektoři odhalí pančované víno, budou mít pravomoc přikázat jeho likvidaci. Novelu tento týden přijala poslanecká sněmovna.

Víno, do kterého výrobce přidá nelegálně vodu, alkohol, syntetická barviva nebo hrozny a hroznový mošt ze zemí mimo Evropskou unii, už neskončí v lihovaru, octárně nebo na využití pro průmyslové účely, jak to bylo doposud možné.  Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) nařídí jeho likvidaci.

„Likvidace pančovaného vína zlepší situaci na trhu. Nepoctiví výrobci už totiž nebudou moci spoléhat na to, že zpracováním vína na ocet nebo líh získají aspoň částečný zisk. Naopak, budou muset uhradit náklady na likvidaci vína, které nebylo vyrobeno podle povolených postupů,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Přísnější pravidlo zamezí šíření nekvalitních nebo falešných vín neznámého původu na českém trhu. Dozorové orgány budou mít pravomoc nařídit zákonné zničení falšovaných vín, likérových vín, šumivých vín a částečně zkvašeného hroznového moštu.

V roce 2013 odebrala SZPI ke kontrole celkem 1056 vzorků vína, z nichž u 402 inspekce zjistila nedodržení zákonných požadavků v oblasti jakosti, falšování a bezpečnosti. Za pančování vína může být nepoctivý výrobce potrestán podle zákona o vinohradnictví a vinařství pokutou až 5 milionů korun.

Hynek Jordán
ředitel Odboru komunikace MZe

Zdroj:  Ministerstvo zemědělství