Bezpečnost potravin

Označovat, označovat, označovat!

Vydáno: 14. 12. 2012
Autor: SVS ČR

Tisková zpráva SVS ČR ze dne 14. 12. 2012.

Povinnost správně označovat potraviny, v našem případě potraviny živočišného původu, má smysl, jde přece o zdravotní nezávadnost, ale i jakost a samozřejmě o dosledovatelnost. Za uplynulý týden veterinární inspektoři zjistili několik pochybení v této věci.
V Královéhradeckém kraji bylo staženo 15 840 vajec od jičínské firmy. Byla sice zdravotně nezávadná, ale byla nesprávně označena. V obalech označených jako z podestýlky (kód 2) byla vejce z klecí (kód 3). Po stažení byla tato vejce zpracována na vaječnou melanž, která je určena k tepelnému zpracování.
V pardubické prodejně bylo zjištěno nedokonalé označení baleného porcovaného krůtího masa od českého výrobce a od polského výrobce (chyběl povinný údaj o třídě jakosti). Téměř 300 kg bylo staženo z oběhu, a bylo rozhodnuto o zaslání zpět dodavateli. Dále bylo v jedné prodejně zjištěno, že se u 45 kg hovězího masa neshodují údaje na etiketách u balíčků masa (registrační čísla zvířat) s údaji na štítku od dodavatele. A inspektorům v pardubickém kraji neuniklo ani kilo prošlé paštiky v prodejně v Chrudimi.
V Plzni zjistili veterinární inspektoři krajské veterinární správy nelegální prodej z neregistrovaného automobilu. Šlo zhruba o 400 kg krůtího masa a drobů. Prodejce nedoložil doklad o původu masa, maso nebylo zajištěno proti kontaminaci a o veterinární prohlídce bylo možno se jen dohadovat.
Ani v jednom ze zmíněných případů sice nedošlo k ohrožení zdraví lidí, nicméně ve všech případech bylo zahájeno správní řízení za účelem uložení pokuty.
Veterinární kontroly jsou v souladu s pokynem ministra zemědělství Petra Bendla a samozřejmě vyplývají z náplně činnosti Státní veterinární správy.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS

Zdroj:  SVS ČR
 

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):