Bezpečnost potravin

Označení „lean“ na rychlém občerstvení

Vydáno: 22. 2. 2007
Autor: pospisilova

FDA rozšiřuje možnost použití označení „s nízkým obsahem tuku“ i na balených pokrmech k rychlému občerstvení.

FDA vydal 12. ledna 2007 pravidla rozšiřující použitelnost označení „lean“ (ve významu „s nízkým obsahem tuku“). Slovo „lean“ tedy bude možno použít nejen u potravin, které nelze měřit na “hrnky“, ale i v případě hotových směsných potravin/pokrmů, a sice pokud pokrm obsahuje méně než 8 g celkových tuků, nejvýše 3,5 g nasycených tuků, a méně než 80 mg cholesterolu v obvyklém doporučovaném konzumovaném množství. Je to důsledek toho, že balené pokrmy se v USA rozšířily jako nejobvyklejší forma rychlého stravování, a tak bude nyní možno použít tvrzení „lean“ i na pokrmech jako „burritos“ – plněné tortily, „pizza roll“ – pečené rolky z pizzového těsta s náplněmi jako na pizzu a „egg roll“/“spring roll“ – pokrm původem z Asie, tzn. směs nakrájené zeleniny (nejčastěji zelí), masa a někdy nudlí zabalená do tenkého těsta (z pšeničné mouky a vajec) a prudce osmažená.
Změna byla navržena v listopadu 2005 jako odpověď na petici zaslanou společností Nestlé v lednu 2004, v níž se vyzývá k úpravě pravidel s ohledem na změnu stravovacích zvyklostí Američanů. Má to být příspěvek ve prospěch zdravé výživy a proti obezitě.