Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Ovoce a zelenina s rodokmenem znamená produkční historii od semínka až po potravinu a zahrnuje i použití pesticidů. do kategorie

Aktuality > Aktuality

Ovoce a zelenina s rodokmenem znamená produkční historii od semínka až po potravinu a zahrnuje i použití pesticidů.

Vydáno: 12.6.2019
Tisk článku
Autor: SZÚ, CZVP
Zpráva z konference "Bezpečné potraviny pro české spotřebitele"

Tento týden proběhla na Ministerstvu průmyslu a obchodu  konference  zaměřená na "bezpečné potraviny pro české spotřebitele". Organizoval ji Svaz obchodu a cestovního ruchu. Byl to výsledek předchozích diskusí, ve kterých se apelovalo na roli obchodu v ochraně zdraví spotřebitelů. Vždyť naši zemědělci zatím dokážou vyrobit sotva třetinu potřeby zeleniny a méně než polovinu ovoce. A něktýrych druhů ovoce ještě podstatně méně. Pro zdraví spotřebitele je tedy rozhodující nabídka obchodu, co je skutečně na pultě. Nejsme spokojeni se zjištěním, že se objevují některé plodiny s vyšším množstvím jednotlivých pesticidů a často také s vysokým počtem různých zbytků pesticidů (mixtury). Pokud se srovnáme třeba s Rakouskem nebo Německem, či průměrem EU, jsme na tom hůře. Je proto zásadní, aby obchod přispěl k ochraně zdraví spotřebitelů svou privátní kontrolou při nákupu zboží. Odborně se to může nazývat "předběžná opatrnost". Na konferenci se vyprofiloval pěkny pojem - "zelenina a ovoce s rodokmenem".  

Konference vyzněla pozitivně, protože se účastníci snad shodli, že cesta může vést právě tímto směrem. Ostatně takové obchodní praktiky jsou dnes již běžné třeba u masa. Tak proč ne také u ovoce a zeleniny. Doufejme, že organizátoři konference (SOCR) zveřejní přednášky i své závěry týkající se příslibů jednotlivých řetězců v ČR, i když je nejmenovali adresně. Ale to jistě přijde. Rozhodně jde o krok správným směrem. Široká veřejnost bude vývoj jistě sledovat. Spolupráce všech aktérů může vést ke zlepšení situace na trhu. Proč by u nás měla být "jiná kvalita potravin" než třeba v Rakousku či Německu. V případě pesticidů nejde jen o klamání spotřebitele, ale rovnou o zdraví.

Prezentaci CZVP s řadou faktů a jasnými závěry si můžete prohlédnout zde

 pesticidy.pdf pesticidy a zdraví.pdf (2.22 MB 12.06.2019 12:02)

Byla přijata pozitivně a věříme, že přispěla k pochopení komplexní podstaty problematiky. Je potřeba zdůraznit, že naši domácí producenti mají co nabízet a zaslouží si tak podporu.

J.Ruprich, CZVP Brno

 

Zdroj: SZÚ


Foto: Shutterstock

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018