Bezpečnost potravin

OvesVital – návrat ke zdravé tradici

Vydáno: 9. 6. 2009
Autor: berankova1

Nová pekařská směs pro jednoduchou technologii výroby ovesných  výrobků.

Přirozeným, avšak částečně zapomenutým využitím ovesného zrna jsou pekařské výrobky. Čistě ovesná mouka je pro pekaře obtížněji zpracovatelná, a proto se musí kombinovat s lepkovými bílkovinami pšenice nebo žita.
Oves je velmi ceněnou obilninou doporučovanou odborníky na výživu. Ovesné bílkoviny obsahují esenciální aminokyseliny, které např. pšenici chybí. Jejich obsah je tak vysoký, že se blíží ideálnímu proteinu. Oves tak má nejvhodnější skladbu aminokyselin ze všech obilovin. Dále obsahuje 5 % tuku, a to včetně hodnotných rostlinných tuků s vysokým podílem mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin. Ovesné zrno má také velmi vysoký obsah vlákniny, až 12 %. Tato vláknina disponuje vyváženým poměrem vlákniny ve vodě nerozpustné a rozpustné. Ve vodě rozpustná vláknina je složena z neškrobových polysacharidů, které jsou nazývány β-glukany. Spolu s nenasycenými mastnými kyselinami tuků přispívá k zabránění rozvoje kardiovaskulárních onemocnění včetně účinků vedoucích ke snížení hladiny cholesterolu a vzniku únavového syndromu. Současně jsou β-glukany účinným prebiotikem, které je fermentováno bakteriemi tlustého střeva. Selektivní stimulace růstu střevní mikroflóry vede ke zlepšení intestinální funkce tlustého střeva. Obsah minerálních látek v ovsu je až 3,6 %, a to zejména vápníku, hořčíku, železa a zinku. Další z fyziologického hlediska velmi význačnou složkou jsou vitaminy skupiny B a E. Kombinace minerálních látek a vitaminů v ovesném zrnu je ideální pro vývoj nervové soustavy, pro paměť a soustředění a pro další metabolické procesy vedoucí ke zlepšení imunity. Dále také pro dobrý stav pokožky, vlasů, nehtů a prevenci tvorby vrásek.
OvesVital je pekařská směs pro výrobu pečiva a chleba, jehož výroba se vede jednoduchou a bezproblémovou technologií.

Potravinářský zpravodaj X, 2009, č.4, s.12