Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek OvesVital - návrat ke zdravé tradici do kategorie

Informace pro spotřebitele > Informace pro spotřebitele
Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

OvesVital - návrat ke zdravé tradici

Vydáno: 9.6.2009
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
Nová pekařská směs pro jednoduchou technologii výroby ovesných  výrobků.

Přirozeným, avšak částečně zapomenutým využitím ovesného zrna jsou pekařské výrobky. Čistě ovesná mouka je pro pekaře obtížněji zpracovatelná, a proto se musí kombinovat s lepkovými bílkovinami pšenice nebo žita.
Oves je velmi ceněnou obilninou doporučovanou odborníky na výživu. Ovesné bílkoviny obsahují esenciální aminokyseliny, které např. pšenici chybí. Jejich obsah je tak vysoký, že se blíží ideálnímu proteinu. Oves tak má nejvhodnější skladbu aminokyselin ze všech obilovin. Dále obsahuje 5 % tuku, a to včetně hodnotných rostlinných tuků s vysokým podílem mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin. Ovesné zrno má také velmi vysoký obsah vlákniny, až 12 %. Tato vláknina disponuje vyváženým poměrem vlákniny ve vodě nerozpustné a rozpustné. Ve vodě rozpustná vláknina je složena z neškrobových polysacharidů, které jsou nazývány β-glukany. Spolu s nenasycenými mastnými kyselinami tuků přispívá k zabránění rozvoje kardiovaskulárních onemocnění včetně účinků vedoucích ke snížení hladiny cholesterolu a vzniku únavového syndromu. Současně jsou β-glukany účinným prebiotikem, které je fermentováno bakteriemi tlustého střeva. Selektivní stimulace růstu střevní mikroflóry vede ke zlepšení intestinální funkce tlustého střeva. Obsah minerálních látek v ovsu je až 3,6 %, a to zejména vápníku, hořčíku, železa a zinku. Další z fyziologického hlediska velmi význačnou složkou jsou vitaminy skupiny B a E. Kombinace minerálních látek a vitaminů v ovesném zrnu je ideální pro vývoj nervové soustavy, pro paměť a soustředění a pro další metabolické procesy vedoucí ke zlepšení imunity. Dále také pro dobrý stav pokožky, vlasů, nehtů a prevenci tvorby vrásek.
OvesVital je pekařská směs pro výrobu pečiva a chleba, jehož výroba se vede jednoduchou a bezproblémovou technologií.

Potravinářský zpravodaj X, 2009, č.4, s.12

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021