Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek “Otisky” by mohly pomoci vymýtit falšování potravin do kategorie

Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv > Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Potravinářství - Archiv

“Otisky” by mohly pomoci vymýtit falšování potravin

Vydáno: 19.1.2008
Tisk článku
Na základě identifikace a zhodnocení polyfenolů v ovoci jsou tvořeny příslušné „otisky“, které by měly napomoci detektovat přítomnost kontaminujících složek.
 Pracovníci ústavu analytické chemie španělské University of the Basque Country se zabývají vývojem „otisku prstů“ s použitím charakteristického obsahu polyfenolů, které by pomohly odstranit falšování potravin. Nejčastějšími způsoby falšování potravin je přimíchávání levnějších alternativ do výrobků jako jsou kupříkladu ovocné džusy. Jedním z největších problémů falšování je v současné době borůvkový extrakt, resp. použití adekvátní techniky pro detektování přimíchávaných ingrediencí včetně nepovoleného červeného barviva (red dye 2). U některých levnějších extraktů prodávaných jako borůvkové byla zjištěna přítomnost moruší a slupky černých fazolí. Španělští výzkumníci při hledání metody pro potvrzení autenticity potravin vycházejí z předpokladu, že různé druhy ovoce mají specifický obsah, resp. počet polyfenolů a pokusili se tyto látky, přírodně se vyskytující v ovoci, identifikovat. Polyfenoly v řadě druhů ovoce, zahrnující pomeranče, citrony, grepy, mandarinky a mnoho dalších, pěstovaného ve Španělsku byly analyzovány pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC). Identifikované polyfenoly byly hodnoceny podle četnosti, porovnávány a vytvořeny příslušné “otisky“, které by se nyní měly aplikovat na existující komerční džusy. Minulý měsíc americká společnost bylinných produktů (AHPA) uvedla na trh testovací set určený pro zjišťování, zda práškový borůvkový extrakt je či není kontaminován. Příslušnou analytickou metodou lze identifikovat falšování surovin, které jsou deklarovány jako borůvkový extrakt a usnadnit tak rozhodování o nákupu a detektovat přítomnost zakázaného barviva red dye2. Problémy s falšováním borůvkového extraktu dosáhly takových rozměrů, že Japonsko, které je v současné době největším odbytištěm extraktu, uvažuje o jeho zákazu. Společnostem se doporučuje nezávislé testování borůvkových extraktů a to zejména při nákupu za cenu nižší než 500 EUR/kg.
 http://www.nutraingredients.com/news/ng.asp?n=82425-bilberry-adulteration-polyphenols  
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018