Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Osteopontin – multifunkční protein syrovátky do kategorie

Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv
Zvláštní výživa > Výživa - Archiv> Zvláštní výživa> Výživa - Archiv

Osteopontin – multifunkční protein syrovátky

Vydáno: 14.5.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
První výrobek na bázi osteopontinu uvedla na trh firma Arla Foods International.

Na 5. mezinárodní konferenci o syrovátce, která se uskutečnila ve dnech 7.–9. září 2008 v Paříži (IWC2008), prezentovala firma Arla Foods International svůj nový výrobek Lacprodan® OPN-10, první výrobek svého druhu na trhu, který je vyroben na bázi osteopontinu. Podíl osteopontinu na celkové bílkovině ve výrobku je 95 %.

Osteopontin byl identifikován v roce 1979 v extracelulární matrici kostí. V roce 1989 byl nalezen v mateřském mléku a následně (1993) v kravském mléku a to v koncentraci 20 mg/l. Firma Arla Foods Ingredients vyvinula postup čištění osteopontinu z mléka a patentovala ho.

Mezi fyziologické funkce osteopontinu patří: inhibice precipitace vápníku, stimulace a regulace imunitního systému, podílí se na metabolismu kostí, hojení ran. Uplatnění osteopontinu se očekává v těchto oblastech:

– kojenecká výživa,

– klinická výživa,

– výživa pro sportovce,

funkční potraviny,

– nepotravinářské aplikace (orální hygiena, hojení ran).

 

Více informací o osteopontinu je k dispozici v prezentaci firmy Arla Foods Ingredients na IWC 2008 (Osteopontin –a multifunctional whey protein) a na internetových stránkách této firmy (*Osteopontin, *Unique protein in production).

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021